Соломон Паси блесна с нов екстравагантен план

Създават "Медицински Шенген" заради COVID-19

Политика
13:30 - 13 Април 2020
2303
Соломон Паси блесна с нов екстравагантен план

Атлантическият клуб в България излезе с нова инициатива под наслов „Здравен щит Европа“ (Health Shield Europe, HeShEu). Инициативата предлага формирането на нова обща стратегия на ЕС, включваща превантивни мерки, целящи да намалят риска от повторение на пандемии като сегашната с други патогени и вируси.

За целта HeShEu предлага задълбочена координация в ЕС на националните здравни и санитарни политики, особено в контекста на карантина, както и създаването на Европейски консултативен съвет за невъобразими заплахи, който да съветва ръководството на ЕС.

Идеята е развита след поискано мнение от мозъчен тръст към председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в отговор на което Атлантическият клуб в България, заедно с редица български и европейски политици, общественици и учени, пише отворено писмо до Урсула фон дел Лайен, върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и други високопоставени дейци на НАТО и ЕС.

Описаната в писмото политика е предназначена да се прилага в тясно сътрудничество с НАТО и глобалните организации в системата на ООН и предвижда подкрепа за страните-потенциални точки на възникване на епидемии. Това би се осъществило чрез глобално картографиране, на базата на което ЕС да идентифицира отделни санитарни зони и в зависимост от рисковете, които те представляват, да предложи помощ и стимули според нуждите на съответните страни и капацитета на ЕС, включително добри практики, ноу-хау, образование и помощ за развитие, ориентирана към решаването на този проблем.

Според авторите на писмото това ще бъде от полза за целия свят и ще струва много по-малко от цената, която светът днес плаща в битката срещу Ковид-19, без дори да споменаваме броя на спасените човешки животи.

Наред с помощта, насочена към така определените зони, HeShEu предлага изграждането на истински щит около ЕС, чрез който да бъдат регулирани, зона по зона, физическите размени и кинетичния трафик между ЕС и страните в съответната санитарна зона, като колкото по-голям е рискът от поява на огнища на епидемии, толкова по-прецизни регулации ще са необходими.

Авторите предлагат и идея за споразумение, наречено „Медицински Шенген“, което да гарантира уеднаквени карантинни регулации, координирани от Европейската комисия, при свободното движение на хора в ЕС. То трябва да включва необходимите ваксинации и общи политики, които да предпазват обществата от фалшивите новини и опасните практики на „анти-ваксърите“.

Здравният щит трябва да включва следните общи временни мерки, налагани при:

- пътуването на хора и в двете посоки с така идентифицираните рискови страни да става с т.нар. "медицински визи", подобни на изискването за ваксини срещу т.нар. жълта треска в някои страни, или изискването в миналото за тестване за ХИВ;

- изнасянето на производства и отварянето на нови фабрики в страни, обявени за рискови зони;

- трансграничната размяна на храни.

- общи политики, които да предпазват обществата от фалшивите новини и опасните практики на „анти-ваксърите“. Според писмото минималното, което може да бъде направено в тази насока, е от тях да се иска да заплащат цената на своето лечение, така както опасните шофьори плащат по-скъпи застраховки.

Сред подписалите писмото от българска страна са президентът на Атлантическия клуб д-р Соломон Паси, президентът на РБългария (2012-2017 г) Росен Плевнелиев, бившият служебен премиер Огнян Герджиков, директорът на болница „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов, шефът на лабораторията по молекулярна генетика проф. Георги Милошев, председателят на Българското общество за неврохирургия проф. д-р Николай Габровски, Гергана Паси, основател на Националната дигитална коалиция, проф. Пламен Панайотов, вицепремиер на РБ (2003-2005 г), д-р Иван Маджаров, председател на БЛС и др.

Сред подписалите чуждестранни политици и общественици са бившият вицепрезидент на Европейската комисия и бивш външен министър на Италия Франко Фратини, лидерът на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), холандецът Ханс ван Баален, бившата френска министърка по европейските въпроси Ноел Леноар, бившият ирландски министър по европейските въпроси Дик Рош и редица други.