Соловьов изригна: Спасихме българите. После ни изгониха и си взеха Хоенцолерн за цар

Русия
22:00 - 25 Септември 2023
35781
Соловьов изригна: Спасихме българите. После ни изгониха и си взеха Хоенцолерн за цар

Спасихме българите. После ни изгониха и си взеха представител на династията Хоенцолерн за цар.

Това обяви в предаването си по руската държавна телевизия "Россия 1" най-популярният руски водещ Владимир Соловьов.

Поводът за изявлението му бе "неблагодарността" на арменския народ, който протестира пред руското посолство в Ереван, след като азербайджанската армия нахлу в уж защитаваната от Русия спорна територия (с близо 90% арменско население) Нагорни Карабах. 

В частта от монолога си, посветена на България, Соловьов цитира думи на руския пропагандист Владислав Шуригин.

"Добър пример от Владислав Владиславович Шуригин, който ни слуша сега. Той пише: "Мога да ви припомня, че е възможно да повторим с Армения това, което се случи с България. "Руснаците, спасете ни". И когато го направихме, българите казаха: "Дръжте ръцете си далече от суверенитета ни" и представител на династията Хоенцолерн стана цар." 

Тук трябва да уточним, че Александър Батенберг не е част от Хоенцолерн. За разлика от румънския крал Карол I (1866 – 1914), който изпитва с особена сила честта на руснаците. Румънската армия участва в Руско-Турската (Освободителна) война от 1877-1878 г. и за награда Руската империя анексира Бесарабия. За компенсация румънците получава щедър подарък от нашите "освободители" - населената предимно с българи Северна Добруджа.