Соня Йончева и Пласидо Доминго танцуваха под купола на "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Култура
11:47 - 01 Септември 2021
7276
Соня Йончева и Пласидо Доминго танцуваха под купола на "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Пласидо Доминго покани на танц Соня Йончева и двамата танцуваха пред красиво осветената катедрала "Св. Александър Невски" по време на грандиозната оперна гала, която българката и испанецът изнесоха във вторник вечерта. 5000 зрители се насладиха на живо на величествените изпълнения на оперните звезди, а милиони меломани у нас и по света гледаха концерта им през стрийминг платформа срещу 20 евро. Концертът, който бе най-голямото подобно събитие у нас през последните години и се радваше на огромен интерес, беше заснет с няколко дрона и камери и беше отразен и от големи чуждестранни медии. 

Концертът започна в 20,15 ч. и продължи близо три часа. Точно в 22 часа небето над храма бе озарено от пищна 3-минутна заря в чест на Соня Йончева и на Пласидо Доминго, за когото тази година е юбилейна, тъй като през януари навърши 80 години. Оперната гала бе подарък от Соня Йончева за юбилея на нейния ментор Пласидо Доминго.

Прочутият испански тенор, който с годините стана баритон, бе видимо развълнуван от събитието, като и той, и българското сопрано раздаваха въздушни целувки на публиката и й махаха сърдечно и широко усмихнати. Двамата певци продължиха концерта с три биса, които влючваха арията "Хабанера" от операта "Кармен", дуета от второ действие на оперетата „Веселата вдовица“ и италианската песен „Не ме забравяй“ (Non ti scordar di me).

Четвъртият бис на самия оркестър на Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров. Музикантите майсторски изпълниха "Ръченица” из “Три симфонични скици от България” на композитора Румен Бояджиев-син. След редовната програма, бисовете и поднасянето на венци и цветя Соня Йончева съобщи, че тъй като концертът се записва, по технически причини се налага да повторят някои откъси от изпълненията си и покани публиката ако иска, да остане. Така Йончева и Доминго отделиха още около 15 минути, за да повторят откъс от дуета от „Аида“, една сарсуела, а Пласидо Доминго изпя още веднъж куплет от прословутата испанска песен „Гранада“, която е негова запазена марка от десетилетия. И двамата демонстрираха изключителния си професионализъм и човешка сърдечност.

Красивата православна катедрала и иконостасът се превърнаха в своеобразен декор на оперната гала. Lupa.bg научи, че по молба на Соня Йончева лично патриарх Неофит и Светият Синод е дал разрешение вратите на патриаршеския храм да бъдат широко отворени за събитието и църквата да работи специално и след 19 часа, за да приюти талантливите певци.

Преди концерта прочутото сопрано запали свещички за здраве в "Св. Александър Невски". Пласидо Доминго, който пристигна в България заедно със съпругата си Марта и синовете си, които седяха на почетни места. До тях бяха и майката на Соня – Теменуга Йончева заедно със съпруга на Соня Йончева – диригентът Доминго Хиндоян и братът на певицата - Марин, който също е оперен певец.

Първата част от концерта бе посветена на арии и дуети за сопран и баритон – откъси от „Травиата“ и от „Аида“, арии от „Мадам Бътерфлай“, „Трубадур“ и „Андре Шение“. Втората бе посветена на испанската сарсуела – особен вид оперетен жанр, който е много популярен на Пиренеите и в някои страни от Латинска Америка.

На сарсуелата е посветен и част от конкурса „Опералия“, който се организира от Пласидо Доминго вече в продължение на 30 години. Именно на „Опералия“ през 2010 г. в Милано Соня Йончева печели голямата награда и от тогава започва началото на шеметната й кариера по световните сцени. От тогава датира и близкото й приятелство и сценично партньорство с легендарния испански певец и диригент.

По време на концерта Соня Йончева бе облечена в рокли на българската дизайнерка Ваня Нецева. В първата част роклята бе светлосиня с ръкави тип „пеперуда“, а във втората – тъмносиня, без ръкави. Младата дизайнерка бе избрана измежду 30 кандидати още през март, когато Соня Йончева обяви конкурс между български модни стилисти за тоалетите си за концерта.

Президентът Румен Радев със съпругата му Десислава, облечена в стилна червена рокля, пристигнаха буквално минута преди концертът да започне. Сред публиката бяха забелязани десетки депутати от настоящия парламент, сред които и отколешният меломан Татяна Дончева, както и министрите на културата проф. Велислав Минеков и на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Събитието бе уважено от столичния кмет Йорданка Фандъкова и от заместник-кмета по културата Мирослав Боршош. Дипломатическият корпус също се наслади на концерта на Соня Йончева и Пласидо Доминго. В импровизираната зала под звездите имаше и стотици чужденци, дошли специално да видят на живо оперните легенди.

СНИМКИ: ВАСИЛКА БАЛЕВСКА, БУЛФОТО И LUPA.BG