Соня Йончева обеща да пее с Пласидо Доминго на Античния театър

Оперната прима стана почетен гражданин на Пловдив

Топ
14:35 - 25 Август 2021
1875
Соня Йончева обеща да пее с Пласидо Доминго на Античния театър

Оперната прима Соня Йончева обеща да доведе Пласидо Доминго и в Пловдив и да пее с него на Античния театър. Световноизвестната прима днес беше удостоена от кмета Здравко Димитров с най-голямото отличие - почетен гражданин на Пловдив.

Тя пристигна в общината, където кметът Здравко Димитров и председателят на общинския съвет Александър Държиков я посрещнаха и й връчиха удостоверението, с което Общинският съвет я награждава. А кметът й преметна трикольора на Пловдив с почетния знак.

"Никога не съм си представяла, че това може да се случи в моя живот. За мен е изключителна чест да получа това отличие. Посвещавам го на моето семейство", каза примата.

"Слушал съм ви в чужбина - беше нещо невероятно. От все сърце ви желая да сте жива и здрава и да имаме повече срещи. Не спирайте да ни радвате", пожела й Здравко Димитров.

"Пловдивчани се гордеят, че в листата на почетните граждани присъствате и вие - една от най-големите оперни изпълнителки. Възхищаваме се на вашия талант и невероятен глас", обърна се към Йончева председателят на общинския съвет Александър Държиков. Той повтори, че местният парламент е присъдил отличието с пълно мнозинство.

Видимо разчувствана, Соня Йончева обясни, че цял живот се стреми да показва българския и пловдивския дух по света. "Родният ми Пловдив винаги е бил град на свободата и на изкуството. Ще продължа да обединявам творци около себе си", каза сопраното.

Тя прие поканата на кмета Здравко Димитров отново да изнесе концерт на Античния театър, както направи миналата година. "Обмислям го, искам да доведа и други мои колеги. Дори сега исках до дойдем в Пловдив с маестро Доминго, но той ще пристигне в София по-късно, има репетиции. Обещала съм да дойдем заедно тук и да пеем", увери примата. 

"Винаги сте добре дошла в Пловдив", каза й артистичният директор на пловдивската опера Лучано ди Мартино.


Според нея един артист трябва винаги да бъде подкрепян. "Ние сме чувствителни същества и винаги може да се направи нещо повече", допълни тя.

"Аз съм много земен човек и привързан към моето семейство. Вярвам, че е много важно да сме винаги сплотени и да сме заедно Всичко, което ми се случва на сцената и по света е като един невероятен аксесоар. Но истинският ми живот са моите деца, майка ми, съпругът ми и брат ми", завърши тя.


Снимки: в. "24 часа"