Соня Йончева отново покори София (ГАЛЕРИЯ)

Публиката в зала "България" се отблагодари на оперната прима с бурни аплодисменти и с много цветя

Култура
12:25 - 16 Ноември 2019
7493
Соня Йончева отново покори София (ГАЛЕРИЯ)

Много емоции съпътстваха великолепния концерт на Соня Йончева в зала "България" в петък вечер. Тя изпълни арии от опери на Джакомо Пучини под съпровода на Софийската филхармония и главния диригент на националния ни оркестър Найден Тодоров. На сцената й партнираше младият тенор Михаил Михайлов – лауреат на международните конкурси „Панчо Владигеров“ и „Гена Димитрова“.

Публиката посрещна с бурни аплодисменти Соня Йончева, която излезе с ослепителна златиста рокля с голи рамене. След всяко свое изпълнение оперната прима, която само преди месец отново стана майка този път на малката София, получаваше огромни букети с цветя. Талантливата българка многократно благодари на публиката за топлото посрещане, а на Софийска филхармония и на нейния директор Найден Тодоров за високия професионализъм. Маестрото продължава своята успешна мениджърска политика да кани световноизвестни български и чуждестранни музиканти, които да си партнират със Софийска филхармония.


Във втората част на концерта магнетичната пловдивчанка се появи с приказна червена рокля отново с голи рамене и за пореден път очарова публиката с чувствените си изпълнения на Пучиниевите арии. Соня Йончева уважи публиката и излезе три пъти на бис. Дълго след края на концерта възторжените меломани я аплодираха, а сцената се оказа тясна за многобройните кошници с цветя, с които бе отрупана оперната дива. Напълно заслужени овации имаше и за Софийска филхармония и за маестро Найден Тодоров, както и за тенора Михаил Михайлов. Певицата пък с радост се снима с всички желаещи и повече от два часа раздаваше автографи на почитателите си. 


Соня Йончева пристига в родината си след около едногодишно отсъствие. През 2017-та тя представи своята Вердиева програма за първи път в Зала 1 на НДК под диригентството на своя съпруг Доминго Хиндоян. А през 2018 г. беше част от концерта на Софийската филхармония отново с диригент Найден Тодоров в BOZAR – една от най-престижните концертни зали в света, на официалното откриване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в Брюксел.


Само преди дни, на 9 ноември в Хамбург, на една от най-престижните сцени в света – Голямата зала на „Елбфилхармони“, оперната певица излезе за пръв път пред публика след четиримесечно отсъствие, заедно със Северозападната немска филхармония. Диригентът на този концерт, българинът Боян Виденов, е създател и диригент на Манхаймска филхармония.


Произведенията, които Соня Йончева изпълни в София, прозвучаха на 13 ноември и в Москва, в зала „Чайковски“, с Руския държавен академичен симфоничен оркестър „Евгений Светланов“, под диригентството на Диего Матеус.

Изявите на Соня Йончева предизвикват огромно вълнение сред меломаните – заради нейния прекрасен глас и неотразимо сценично присъствие. Българката е сред любимките на оперната публика по света. Тя е сред малцината артисти в историята на Метрополитън опера, който в един сезон участва в три спектакъла, всеки един от които е предаван на живо в 2000 кинотеатри по целия 

Успешната ѝ кариера минава през сцените на Кралската опера Ковънт Гардън, Ла Скала, Баварската опера, Берлинската опера, Виенската и Парижката опери. Сред нейните партньори са Пласидо Доминго, Дмитрий Хворостовски, Стинг, Йонас Кауфман.


Снимки: Василка Балевска/Софийска филхармония