Соня Йончева се завърна като богиня в Пловдив (СНИМКИ)

Античният театър дълго аплодира на крака оперната прима, която отлетя за Италия веднага след концерта

Култура
18:15 - 26 Август 2020
6553
Соня Йончева се завърна като богиня в Пловдив (СНИМКИ)

Световноизвестната оперна прима Соня Йончева се завърна триумфално в родния си град и пя там за пръв път от 8 години. Дивата очарова публиката в Античния театър. Тя представи програма, съчетание на световна класика и филмова музика. На диригентския пулт бе друг успешен пловдивчанин - маестро Найден Тодоров. На Соня Йончева партнираше оркестърът на Държавна опера-Пловдив.

"Благодаря, Соня”, “Още, още”, "Богиня", скандираха близо половин час след края на концерта екзалтираните зрители. Българи от различни краища на света, почитатели от САЩ, Германия, Франция, Италия бяха дошли на спектакъла “Завръщане”.

В първата част на концерта Йончева представи арии от „Аида”, „Трубадур”, „Мадам Бътерфлай”, „Русалка”, „Кармен”, „Селска чест”. Сопраното представи на публиката младия бас Божидар Божкилов, който бе бурно аплодиран за арията на крал Филип от четвърто действие на операта „Дон Карлос”.

Във втората част Йончева и маестро Найден Тодоров заложиха на по-лека програма. Във връзка с годишнината на американския композитор Ленард Бърнстейн Соня и брат й Марин Йончев изпълниха прочутия дует “Мария” от “Уестсайдска история”. 

Изненадата на вечерта бяха две български песни, които оперната прима изпълни в нови аранжименти. Първата е хитът от 50-те години на Мими Николова от филма “Любимец 13” на композитора Петър Ступел в аранжимент на Румен Бояджиев - син.

С бурни аплодисменти бе посрещната и песента “България”, създадена от майката на Соня Йончева - Теменуга. За изпълнението Соня покани на сцената брат си Марин и баса Божидар Божкилов, а след края му представи на  публиката и своята майка. Теменуга Йончева бе толкова развълнувана, че дори заплака от радост.

"Завръщането" на Соня Йончева завърши с два биса и вълнуваща среща на певицата с Кирил Ампов, който преди 20 г. пръв й дава шанс да покаже таланта си пред широката публика. "Има личности в моя живот, които са важни. Г-н Ампов е от тях. Не забравям жеста на протегната ръка. Искам да помагам на талантливи български певци. И вече го правя!”, каза Йончева.

След концерта Соня замина за Италия, където тази вечер е първата й репетиция с Пласидо Доминго за Галата на 29 август в легендарната Арена ди Верона. Със съдействието на министрите на външните работи и на културата Екатерина Захариева и Боил Банов и на Българския културен институт в Рим певицата бе освободена от задължителната 14-дневна карантина в Италия за пристигащи от България.

Сред публиката в Античния театър бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, Богомил Грозев, директор на Общински институт „Старинен Пловдив” и пловдивски културни дейци.

Снимки: Александър Богдан Томпсън