Соня Йончева стана почетен доктор на Академията по изкуствата в Пловдив

Културата е нашето бъдеще, а моята кауза е да покажа колко е важна класическата музика за децата, сподели оперната прима

Култура
11:07 - 04 Декември 2023
1834
Соня Йончева стана почетен доктор на Академията по изкуствата в Пловдив

Световната оперна прима Соня Йончева получи званието „Доктор хонорис кауза“ на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. В официалната церемония в неделя в Епископската базилика в града под тепетата участваха министърът на културата Кръстю Кръстев и зам.-министърът на културата Амелия Гешева, ръководството на общината, академичният състав на Академията, студенти, представители на културната общност на града.

„Вие сте човекът, личността, жената, която доказахте, че в необятния свят на голямото изкуство има място и за българи. Огромна чест е да бъдете на това място, което е безпощадно с безпощадната си критика, с взискателните погледи и уши на невероятната публика“, обърна се към Соня Йончева министърът на културата Кръстю Кръстев.

По думите му оперната ни прима е доказала, че е перфектна, защото притежава всички необходими качества за това – дисциплина, голяма отговорност към професията, към всички, които са около нея; голяма отговорност за това, че е българка, за това, че представя българската култура.


„Всички сме свидетели на това как в „Ковънт Гардън“ публиката не скандираше на крака, а крещеше „Браво, браво!“. Това е огромно признание освен към Вас и към това, че сте посланик на едно голямо изкуство, каквото е българското. Аз благодаря на Господа, че той даде да се родите тук, в тази прекрасна България и се гордея, че и аз съм българин и че съм съгражданин на най-голямата оперна дива в момента“, каза още в словото си министър Кръстю Кръстев.

„Културата е нашето бъдеще, а моята кауза и като представител на УНИЦЕФ за България, е да покажа колко е важна културата и класическата музиката за децата. Аз се опитвам да им покажа, че чрез музиката те могат да разберат своите емоции.

Благодаря на академичния състав, на проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, на моята учителка Нели Койчева, на г-жа Златина Делирадева, първия човек след майка ми, чула моя глас, благодаря на министър Кръстю Кръстев, на зам.-министър Амелия Гешева, на кмета и зам.-кметовете на Пловдив - Костадин Димитров, Пламен Панов, Женя Петкова, Благодаря Ви, че сте тук. Ще продължа каузата си да подкрепям всичко българско и да представям държавата ни по най-добрия начин“, сподели по време на церемонията Соня Йончева.

Академията по изкуствата в Пловдив отличи Соня Йончева за успехите ѝ на световните сцени, както и за нейната продуцентска дейност и благотворителните ѝ каузи като Национален посланик на УНИЦЕФ-България. Преди две години тя стана почетен гражданин на родния си Пловдив, а повече от 23 години е посланик на българската култура по света.


Фотограф: Ивелина Стоянова