Соня Йончева възражда списание, излизало преди век

Оперната певица превръща „Български артист“ в модерна медия

Култура
12:47 - 15 Май 2024
17089
Соня Йончева възражда списание, излизало преди век

Оперната прима Соня Йончева влиза в ролята на издател и възражда емблематичното издание "Български артист", излизало през 20-те и 30-те години на ХХ век. Навръх 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – смятан от мнозина за най-хубавия духовен празник на България – в разпространителската мрежа ще се появи списание „Български артист“, съобщават от екипа на Соня Йончева.

„Искам да издигна българския артист на пиедестал, да възвърна самочувствието му и да утвърдя ролята му в обществото. Това ще е платформа за творческите достижения на множеството дейци на културата у нас – един документ на времето, доказващ, че за да просперира нацията ни, тя трябва да подкрепи, обикне и заживее с изкуствата така, че те да трансформират България в социален, икономически, културен план.

В нашата Родина има толкова много талант и той следва да се превърне във визитната ни картичка пред света, но и да е източник на обединение, вдъхновение и развитие за самите нас и децата ни“, посочва Соня Йончева за мотивацията си да създаде медия за култура.

Изданието „Български артист“ се появява за пръв път под небосклона през далечната 1926 г. и до 1934 г. излиза като официален орган на Съюза на българските драматични и оперни артисти (първообраз на днешния Съюз на артистите в България). На страниците му изява са намирали статии като „Човешките права на артиста“, „Обществените театри в Германия и нашите театри“, „Елементи на драматическото изкуство“, „Значението на оперния хор“, „Постигане на музикално разбиране“ и още множество разнообразни теми.

Още в първия брой на „Български артист“ от 2024 г. ще намерите съпоставка със съвременното схващане за „музикално разбиране“ на публиката днес. Във всеки свой брой списанието ще изгражда подобен мост с времето отпреди век, за да се вгледа в предизвикателствата, но и в решенията за културния сектор на България.

„Това, което съм изненадана да видя е, че, от една страна, много от проблемите, за които говорим днес, са съществували и тогава - и то не само в български контекст, защото това е била медия с европейски облик и съдържание. Има чувствителни теми, които никой не е посмял да разреши цял век и за мен това е шокиращо!

От друга страна обаче, тази актуалност може да си обясним и с факта, че ние пресъздаваме изкуство, което се е зародило преди 400-500 г. (в случая с операта), а при театъра – още от дълбока древност; и формите, доказали се като успешни през времето, се променят много трудно, макар днес да се търсят и по-модерни изразни средства“, споделя още Соня Йончева в ексклузивно интервю за първия брой на „Български артист“.


В новото издание читателите ще открият още портрети на артисти, задълбочени интервюта, репортажи от мястото на събитието; теми, свързани с връзката между изкуството и психичното здраве, силата на културната дипломация, авторски рецензии за изложби, оперни и театрални спектакли, концерти и кино. Запазена марка на списанието ще бъде и представянето на „Културен календар“ с предстоящи фестивали, творчески сезони и бележити събития в областта на изкуството у нас.  

Списание „Български артист“ се реализира с подкрепата на продуцентската компания на Соня Йончева SY11 Events. През първата година от публикуването си то ще бъде тримесечник. Пилотният печатен брой е на цена от 8 лв., а от есента се очаква дигитално издание, чийто пълен архив ще е свободен за достъп срещу абонамент също от 8 лв. и ще предоставя възможност и за форум, в който да се дискутират теми, свързани с културата, както и да се предлагат идеи и материали за обогатяване на съдържанието от страна на партньори, професионалисти, почитатели и любители.

Списанието ще се продава и на живо, на мястото на събитието в Античния театър в Пловдив при дългоочакваното завръщане на Соня Йончева в родния й град с бляскавата гала „Тоска“ на 4 юни, посветена на 100-годишнината от смъртта на Джакомо Пучини и 70-годишния юбилей от основаването на Държавна опера Пловдив.

 
Соня Йончева създава своята продуцентска компания SY11 през 2020 г. Мисията на певицата и нейния екип е да реализират разнообразни проекти и събития в областта на изкуството и да ги поднасят по нов начин, привличайки разнородни аудитории като пристрастия и възраст. Първите концерти, осъществени със SY11, са "Завръщане" в Античен театър Пловдив през лятото на 2020 г., а година по-късно - мащабната оперна гала, събрала близо 6500 души пред храм-паметника "Свети Александър Невски" - с участието на Соня Йончева, Пласидо Доминго под диригентската палка на маестро Найден Тодоров и акомпанимента на Софийска филхармония.

Следващите концерти, продуцирани от SY11, бяха свързани с албума на Соня Йончева "Прераждане" ("Rebirth"), издаден през 2021 г. и представянето на барокова програма в различни държави, както и у нас с композициите от този албум. През април 2023 г. следва концертът на Соня Йончева "Хендел" под акомпанимента на концертмайстор Зефира Вълова и Фестивален оркестър "Изкуството на барока".

През същата година се появява и албумът "Куртизанката" на Соня Йончева, продуциран отново от лейбъла SY11, включващ едни от най-известните сопранови партии. Първата книга на Соня Йончева, озаглавена "Петнадесет огледала", представя 15 оперни героини, съпътстващи я в първите 15 години на нейната бляскава световна кариера. Книгата бе издадена от SY11 през 2023 г. и вече е преведена на няколко езика поради нестихващия интерес на почитателите ѝ от цял свят.

Другият много важен проект на SY11 е сезонът "Съкровени гласове" (2023/2024), събрал в своето първо издание различни млади водещи международни класически артисти. Вторият сезон на "Съкровени гласове" през 2024/2025 г. на свой ред ще включва концерти на едни от най-утвърдените имена в световното оперно изкуство.