Соня Йончева взриви зала "България" преди Великден

Този концерт за мен беше една мечта, сподели оперната дива

Култура
15:03 - 13 Април 2023
2017
Соня Йончева взриви зала "България" преди Великден

Да се върна преди Великден в България - за мен е още по-голяма емоция. Сълзите напират, няма как. Този концерт за мен беше една мечта. Това оперната певица Соня Йончева каза след концерта си в зала „България", в сряда вечерта. 

„Виждали сте ме във Верди, в Пучини, тичала съм по сцената без обувки, с обувки - във всякакви роли. Но Хендел за мен е едно завръщане към тези звуци, в които се влюбих, когато бях много малка - преди да започна въобще да пея на големите сцени. За мен това беше звукът, в който се влюбих, и с който започнах да уча класическо пеене, и да уча операта въобще - като начин на живот", каза още тя.

„Затова исках да изпълня този концерт и се радвам, че го направих с един български оркестър и Зефира Вълова. Първо, чух за нея преди може би две години, когато тя направи своя фестивал в България. Веднага си казах: „Колко интересно. Най-накрая! Получи се - да видя български бароков музикант, който да има куража да осъществи един толкова сериозен проект“. Тази музика не е лесна, но пък, когато я слушаме, влиза директно, вътре в кожата и в душата на хората. Затова много се радвам, че Зефира ми помогна“, разказва Соня Йончева.

Тя допълни, че с оркестъра „Изкуството на барока“ са се видели за първи път в деня преди концерта. „Направихме един-два часа репетиция и резултатът, който видяхте, беше една среща и влюбване от пръв поглед. И ние го поднесохме пред вас. Надявам се - много повече пъти за в бъдеще“, каза още Соня Йончева.

На концерта оперната дива представи концерна програма „Хендел“ с музиката на Георг Фридрих Хендел (1685-1759). Звучаха арии от оперите „Ксеркс“, „Юлий Цезар“, „Алчина“, „Теодора“, „Риналдо“. 

След 90-минутния си рецитал, изпратен с продължителни аплодисменти от публиката, оперната звезда отдели още толкова време, за да се срещне със свои почитатели - приемаше поздравления и раздаваше автографи, включително и върху автобиографичната си книга „,Петнадесет огледала”. В нея разказва за 15 емблематични оперни героини. Повечето от тях са роли от репертоара на Соня Йончева - необикновени жени, превъплътени от нея на сцената, а други са образи, обитаващи мечтите й.