Соня Йончева за пръв път ще пее във Варна

Световноизвестното сопрано изпълнява любими арии от италиански композитори

Култура
12:45 - 23 Август 2023
2128
Соня Йончева за пръв път ще пее във Варна

Световноизвестното сопрано Соня Йончева за пръв път ще пее във Варна, съобщиха от Театрално-музикалния продуцентски център в морската столица. Българската дива ще постави грандиозен финал на фестивала „Опера в Летния театър“ на 31 август с репертоар от „Норма“ на Винченцо Белини, „Тоска“ на Джакомо Пучини и други емблематични откъси от най-красивите творби в оперното изкуство.

През август Йончева взе участие в два спектакъла на „Тоска“ на Арена ди Верона, а жителите на италианския град я аплодираха бурно по улиците му след представленията.  

Заедно със Соня във варненския Летен театър ще пеят избрани от самата нея колеги: мецосопраното Валентина Куцарова, басът Ивайло Джуров, баритонът Пламен Димитров и тенорът Милен Божков. Последните двама партнираха на същата сцена в средата на август в „Тоска“ на друга изключителна наша певица – сопраното Красимира Стоянова. Хора и оркестъра на Държавна опера – Варна, ще дирижира Кръстин Настев.

Ролята на Флория Тоска е любима за Соня Йончева: „Моята Тоска е жена, която блести с любовта и таланта си, жена, която хората обожават, уважават и почитат. Бих поставила тази опера като съвременна приказка с модерна главна героиня. Ще я облека в прекрасна рокля – черна, червена или златна, която да подчертава елегантността ѝ и да отразява вътрешната ѝ грация“, споделя Йончева.

В нейно изпълнение на 31 август публиката ще чуе и божествената ария Casta diva от „Норма“ на Винченцо Белини. В програмата на концерта са включени още откъси от оперите „Джоконда“ на Амилкаре Понкиели, „Палячи“ на Руджеро Леонкавало, „Травиата“ на Джузепе Верди и др.

След концерта оперната дива ще представи книгата си „15 огледала“, в която разказва за 15 знакови роли в кариерата си, както и новия си албум „Куртизанката“. ВИП билетите дават възможност за лична среща с автограф от певицата.