Сори, Корнелия: ЕС ратифицира Истанбулската конвенция

Само България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия не са узаконили резолюцията

Политика
19:30 - 21 Февруари 2023
5973
Сори, Корнелия: ЕС ратифицира Истанбулската конвенция

Шведското председателство на ЕС отвори от името на Съвета на ЕС процедурата за ратификацията на Истанбулската конвенция на ниво ЕС. След като бъде дадено одобрение от европарламента, Съветът, където заседават националните правителства на 27-те, трябва да вземе решение за официалното присъединяване на ЕС към Конвенцията преди споразумението да бъде сключено и ще влезе в сила.

Не се очаква евродепутатите да забавят ратификацията, тъй като на 16 февруари Европейският парламент прие поредна резолюция, с която призовава Съвета да задейства процедурата за ратификация. Тя беше гласувана с 469 гласа "за", 104 "против" и 55 "въздържал се".

"Всяка трета жена в ЕС е била жертва на физическо или сексуално насилие. Докато тази отвратителна ситуация продължава, ние няма да можем да превърнем равенството между половете в реалност. Присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция е силен знак за нашия ангажимент да сложим край на това насилие и ще играе важна роля в предотвратяването и наказателното преследване на тези деяния", заяви шведският министър за равенството на половете Паулина Брандберг от името на Съвета.

Ратификацията ще позволи създаването на съгласувана рамка на ниво ЕС за борба с насилието срещу жени и ще укрепи съществуващата правна рамка в областта на наказателно-процесуалното право, се казва в съобщението на Съвета на ЕС.

Тъй като Истанбулската конвенция обхваща въпроси, които са както от компетентност на ЕС, така и от компетентност на държавите-членки, решението за ратификацията на ниво ЕС ще засегне само въпросите, които попадат в изключителната компетентност на ЕС - членовете от Конвенцията за сътрудничество по наказателно-правни въпроси и членовете относно убежището и забраната за връщане.

ЕС подписа Истанбулската конвенция през юни 2017 г., но заради несъгласието с текстовете й от някои държави членки, досега евроинституциите не бяха пристъпили към окончателната ратификация на документа на Съвета на Европа.

До момента Конвенцията, която е в сила от 1 април 2014 г. е подписана от всички държави-членки на ЕС, включително от България. Тя е ратифицирана от 21 от 27-те членове на ЕС - Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Малта, Нидерландия , Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания и Швеция. България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия не са ратифицирали конвенцията. През юли 2020 г. полското правителство обяви намерението си да се оттегли от Конвенцията, но досега не го е направило.