SOS! Над 40% от българите отказват ваксина

Новини
19:42 - 25 Юли 2021
5364
SOS! Над 40% от българите отказват ваксина

Над 40 % от населението ни не желае да се ваксинира. Много тъжна е тази социология и говори лошо за нас като народ. Ще си платим за това за съжаление. Може да се промени този процент, но няма да стане бързо, а с години. Това сподели главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в "Неделята на Нова". 

Той коментира и предложението, което по-рано през седмицата даде, а именно тези, които са отказали ваксинация да заплащат своето лечение.

"Вероятно у нас това няма да се случи, защото не работим със застраховки, а по една солидарна система - който може плаща и за този който не може. Продължавам да мисля, че това е доста справедливо, всеки, който не се е погрижил за здравето си да плаща за него", добави Кунчев. 

Той коментира и статистиката относно имунизацията в страната.

"Хората се умориха от темата,над 16 %  са напълно имунизирани, около 19 % са с първа инжекция. През почивните дни има спад на ваксинациите. Важното е, че който е имунизиран е предпазен за себе си. Идеята обаче беше да предпазим обществото, което едва ли ще се случи при този процент. Държавата е осигурила всички най-добри ваксини и те са достъпни. Толкова са достъпни, че докато отидеш до магазина можеш да се ваксинираш междувременно.

Борбата е за онези 20 %, които се колебаят за ваксинацията, да ги убедим. Защото след първата игла има между 40-60 % защита, по същия начин след втората игла не ставаш автоматично недосегаем, а трябват едни 14 дни да се вдигнат антителата. С други думи, колкото по навреме се имунизират хората, толкова по-добре", допълни той. 

При нас още не е започнала делта вълната. Допреди 2 седмици бяхме във възможно най-ниската заболеваемост. В Европа виждаме около 30 % заболяваемост при поставена 1-а игла или веднага след втора. Само че няма как да скрием 98 % от хората с интензивни грижи и починали са били без никаква ваксина.

Кунчев заяви, че е съгласен с извода на гръцкия здравен министър, че  следващата вълна ще е тази на неимунизираните. Аз добавям и на младите. Защото в цяла Западна Европа, от 20-30 г. е най-засегнатата възраст, както и на 8-11 г. В момента младите са най-рисковата група. В момента българските деца над 12 г. могат да бъдат ваксинирани - с Пфайзер, Модерна. 

Д-р Кунчев добави и че у нас няма проблем с количеството ваксини, а страната ни освен да дарява и ще препродава ваксини.

"Но не това е идеята. Тези ваксини са закупени за предпазване на българския народ. Даряването е сред основните стъпки, сега преговаряме с Португалия, където има недостиг на ваксини, което е много показателно. Важно е да убедим гражданите да се ваксинират, но това решение понякога се взима емоционално, а в момента хората се умориха да слушат за това"

Кунчев обясни, че няма официално за поставяне на  трета игла, защото трябва да се проследи колко трае имунитета с една и две ваксини. И ако се установи, че той започва да спада, тогава ще се говори пак.