СОС одобри нови мерки за разделно събиране на отпадъците в София

Свят
18:41 - 25 Юли 2024
1830
СОС одобри нови мерки за разделно събиране на отпадъците в София

Столичният общински съвет одобри нови мерки за разделно събиране на отпадъците в София. Предложението на ПП-ДБ - "Спаси София" беше подложено на критики в продължение на два часа, но накрая получи нужната подкрепа.

Новите мерки предвиждат по-голям брой контейнери за разделно събиране на отпадъци, които ще бъдат разположени на повече места в отделните райони със съдействието на районните кметове. Контейнерите ще бъдат в три цвята – за пластмаса, хартия и стъкло. 

Освен това тези за хартия ще имат по-голям отвор, за да не се струпват кашони по тротоарите. 

Най-много критики към предложението отправиха съветници от ГЕРБ-СДС, които заради липсата на достатъчно данни и аргументи поискаха отлагане на доклада за есента. Антон Хекимян:

"Вашата много тежка и добре подгогтвяна стратегия дори не е предвидила къде ще сложите цветните си контейнери на "Патриарха", защото там освен че няма места за инвалиди за зареждане, няма места и за кофите за боклук".

Димитър Петров от ПП-ДБ - "Спаси София" обвини съветниците от ГЕРБ-СДС в саботаж:

"Не искаме ли всички ние да имаме един хубав и подреден град, в който гражданите да имат възможност да рециклират своите боклуци на удобни локации и по удобен начин?".

Вносителите на предложението смятат, че новите мерки ще доведат до намаляване на количеството отпадък, изхвърлян в сивите контейнери в София.

Заседанието на Столичния общински съвет продължава. Заради неизчерпания дневен ред се очаква то да продължи и утре. 

Тогава ще бъде обсъдено сливането на столичната Четвърта градска болница с Втора градска болница като вариант да не се стига до ликвидиране на общинско лечебно заведение. 

Предложението се подкрепя от групите на ГЕРБ-СДС и БСП, докато от ПП-ДБ - "Спаси София" настояват за оздравяване на Четвърта градска болница и предлагат нов изпълнителен директор. 

От останалите групи не са обяснили кой вариант ще подкрепят.