СОС реши: 217 млн . лева за чиста София, такса "смет" не скача

БСП и БД гласува против новата план-сметка за хигиената на столицата

Новини
18:10 - 30 Декември 2019
2023
СОС реши: 217 млн. лева за чиста София, такса "смет" не скача

Новият бюджет за чистотата на София беше окончателно одобрен от Столичния общински съвет. Той възлиза на 217 милиона лева, като са предвидени повече пари за събиране и извозване на отпадъците. Както обещаха от кметството, такса "смет" няма да бъде увеличена.

В план-сметката за чистотата на столицата се предвижда и увеличаване на средствата за районите -  за косене, почистване и поддръжка на междублоковите пространства, като е заложено и повече за миене на улиците. 

"Машинно миене на 367 000 декара, да метем машинно 423 000 декара, да увеличим парите за междублоковите пространства, да имаме повече средства за разделно събиране, за събиране и транспортиране на битовите отпадъци, вдигайки в това число средствата за едрогабаритни отпадъци", влезе в детайли зам.-кметът по екологията Йоана Христова.

Опозицията в Общинския съвет гласува против предложеният план-сметка за чистотата. 

"План-сметката е още от същото. Колко години още в последния момент 2020 ще направите нещо на парче, както днес ни давате план-сметка на парче", каза съветникът от ДБ Методи Лалов.

От Групата на БСП също не подкрепиха бюджета за чистотата и поискаха създаването на общинско предприятие, което да поеме чистотата на града. "Считаме, че изцяло моделът, по който се събират и се разходват за различни дейности по чистота, парите на софиянци, е грешен", заяви Калоян Паргов.