SOS: Спасителите чуха удари от мястото на издирваната "Титан"

Петимата на борда имат въздух за още 30 часа

Новини
09:10 - 21 Юни 2023
6639
SOS: Спасителите чуха удари от мястото на издирваната "Титан"

Търсенето на изчезналата туристическа подводница "Титан" продължава вече трети ден, а остават по-малко от 30 часа, преди кислородът на борда ѝ да бъде изчерпан.

За първи път сонар е успял да засече шум от "блъскане", който би могъл да помогне за откриването на местоположението ѝ.

Източници на CNN и Rolling Stone съобщават, че един от звуковите радари на издирвателния самолет P8 е установил контакт в близост до мястото, където подводницата за последно е подала сигнал за бедствие.

"P8 засича шумове от блъскане в района на всеки 30 минути. Четири часа по-късно е пуснат допълнителен сонар, като ударите отново са чути", се казва във вътрешно съобщение на Министерството за вътрешна сигурност на Съединените щати.

В спасителната операция участват правителствени агенции, военноморските сили на САЩ и Канада и търговски фирми, занимаващи се с дълбоководни дейности. За мисията работят и френски изследователски екип с кораб, както и британска компания на име Magelan, която се занимава с разследвания и издирвания в дълбокия океан.

Подводницата "Титан" изчезна с петима души на борда. Сред тях са британският милиардер Хамиш Хардинг, британско-пакистанският бизнесмен Шахзада Дауд и неговият син, както и бившият френски военен и изследовател на останките от "Титаник" Пол-Анри Наржоле.

Директорът на компанията, организираща туристическото спускане, Стоктън Ръш също е в авариралата подводница.