Сотир Цацаров иска да се промени даването на българско гражданство срещу инвестиция

Липсва каквато и да е възможност за достъп до информация, проверка или контрол, смята главният прокурор

Новини
16:44 - 18 Септември 2019
3305
Сотир Цацаров иска да се промени даването на българско гражданство срещу инвестиция

Трябва да бъде променена възможността да даване на българско гражданство за инвестиция. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си по Комисията по паспортите, предаде Агенция „Фокус”.

„Проблемът е, че просто липсва каквато и да е възможност за достъп до информация, проверка или контрол. Дори към момента на подписване на указа, такава информация не може да бъде добита. Отделен е въпроса, че придобиването на инвестиционно гражданство в много случаи е било установено в резултат на действащи канали, свързани с определени адвокатски кантори и с набавянето със съответния образцов набор от документи”, допълни още Цацаров.

„Вторият подход, който пак е въпрос на ваша преценка е съвсем друг. То е да бъде обмислено, аз съм привърженик на него, но някой би казал, че би бил твърде рестриктивен, дали въобще е необходима разпоредба като тази на чл. 14а в Закона за българското гражданство да съществува. Дали сме, не става дума, че сме изостанала или друга държава, но дали наистина можем да даваме българско гражданство за направени инвестиции. Ако наистина има крупен инвеститор, който може да получи българско гражданство, като признание на направената огромна инвестиция, която действиетлно е направил в икономиката на страната, той може да направи други хипотези. Да отваряме така широко вратата за всеки дошъл от някъде, успял да използва съществуващите законови механизми и след това да тръгне с един български паспорт, който го прави гражданин на ЕС на територията на Европа, това според мен е нещо, което трябва да бъде променено по най-бързия начин”, заяви още Цацаров.