Созопол се фука с нов навес на автобусна спирка

Новини
15:28 - 10 Май 2023
2520
Созопол се фука с нов навес на автобусна спирка

На спирката на автобуси в Созопол вече има навес. Тъй като се оказа, че 3.5-годишната битка на кмета Тихомир Янакиев с Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ за построяване на нормална автогара няма да бъде разрешена скоро, администрацията постави стъклен навес.

Така поне жителите на Созопол и туристите, и най-вече децата, няма да стоят на дъжд, пек и студ докато чакат автобуса, каза кметът.

Навесът е поставен там, от където тръгват и където спират автобусите. Мястото не може да се нарече автогара, въпреки, че се използва като такава. Стъклената конструкция не пречи на видимостта към магазините зад нея.

Кошчета за отпадъци са поставени в градинката през улицата, тъй като собствениците на магазините се оплакват, че често хората не ги улучват и отпадъците попадат в търговските им обекти. Предполага се, че не е проблем за никого да си изгаси цигарата или да си изхвърли хартийката на няколко метра по-нататък.

А борбата Созопол да има нормална автогара продължава. Преди около месец и половина проф. Велислав Минеков обяви в общинския съвет, че вече има подписано разрешение за строежа и от НИНКН. Кметът Янакиев обаче заяви, че такова все още не е получено в общината.

Все още не е ясно дали то е с археологическо наблюдение, или с археологическо проучване.

Първият вариант е използван при строежа на съседната /на около 5 метра/ сграда, която беше завършена за няколко месеца. Там археология не беше открита.

НИНКН обаче до сега искаше при строежа на автогарата да има и археологическо проучване. Това би отнело още поне 2 години.

Според кмета в тази част на града, на около 1,5 метра в дълбочина, има само насип, който е правен, за да се ушири провлака. Той няма нищо против при строежа да присъстват и археолози.

Тихомир Янакиев заяви, че ако не в този му мандат, то поне в следващия Созопол ще има автогара. Той обеща да не се предаде пред каквито и да е трудности от страна на Министерството на културата и в частност НИНКН, но призова държавата да не е майка за едни, а мащеха за други. И допълни, че автогарата е за всичките жители и гости на Созопол, а не на Тихомир Янакиев.