Спад на продажбите на дребно в ЕС и България през октомври

Високата инфлация и задълбочаващата се енергийна криза удрят по потребителското търсене

Новини
13:19 - 05 Декември 2022
978
Спад на продажбите на дребно в ЕС и България през октомври

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха по-солиден от очакваното спад през октомври, заличавайки растежа през септември, тъй като нарастващите разходи за заеми, високата инфлация и задълбочаващата се енергийна криза удариха по потребителското търсене, показват данни на Евростат.

Според официалната европейска статистика продажбите на дребно в България също се свиха през ноември, макар и доста по-умерено.

През октомври 2022 г. продажбите на дребно в еврозоната и в целия Европейския съюз се понижиха съответно с 1,8% и с 1,7% спрямо септември, когато нараснаха с 0,8 на сто.

Свиването на търговия на дребно през октомври се дължи до голяма степен на намаляване на потребителските покупки на нехранителни стоки (с 2,1%),

както и при продажбите на хранителни стоки (с 1,5% в еврозоната и с 1,3% в целия ЕС), докато продажбите на автомобилни горива нараснаха с по 0,3 на сто.

Спрямо октомври 2021 г. продажбите на дребно в еврозоната се понижиха с 2,4% след стагнация през септември, докато в рамките на целия ЕС те се свиха с 2,4% след повишение с 0,3% месец по-рано.

Данните подчертават влошаващите се условия при потребителското търсене в началото на последното тримесечие на годината и са в подкрепа на очакванията за икономическа рецесия.

Продажбите на дребно в България се понижиха през октомври с 0,4% спрямо септември, когато се повишиха с 0,1%, като това представлява първо свиване на търговията на дребно от юни насам.

В Българи продажбите на дребно през октомври 2022 г. пък се увеличиха на годишна база за трети пореден месец, въпреки че растежът се забави до 0,6% от 2,3% през септември.