Спад на производството на „Газпром“ с 12% спрямо година по-рано

Търсенето на руско синьо гориво в Европейския съюз намалява, но в Китай се увеличава с 60%

Новини
15:55 - 01 Август 2022
2401
Спад на производството на „Газпром“ с 12% спрямо година по-рано

Руският енергиен гигант „Газпром“ разкри в свой предварителен доклад в понеделник, че производството на газ е намаляло с 12% в периода от януари до юли тази година в сравнение със същия период от предходната година, като общото производство на газ е била в размер на 262,4 милиарда кубически метра.

Освен това компанията отчете спад с 2% на търсенето на газ на вътрешния пазар, докато износът за страните извън Общността на независимите държави (ОНД) се срина с 34,7% на годишна база. Най-голям спад в търсенето на газ се наблюдава в Европейския съюз, като предварителните данни сочат за 35 милиарда кубически метра по-слабо потребление на руски газ в ЕС през първите седем месеца на фискалната година в сравнение със същия период на 2021 г.

Износът на газ за Китай обаче достигна нов пик, като се увеличи с повече от 60% в продължение на първите седем месеца на 2022 г. през тръбопровода „Силата на Сибир“.

Междувременно стана ясно, че „Газпром“ не е резервирал допълнителен капацитет за транзит на газ през газопропусквателния пункт „Суджа“ в Украйна или през пункта Велке Капушани от Украйна към Словакия за четвъртото тримесечие на настоящата година, според резултатите от проведените търгове.