Спането през почивните дни намалява риска от сърдечни заболявания

Здраве
13:23 - 09 Септември 2024
883
Спането през почивните дни намалява риска от сърдечни заболявания

Наваксвате ли пропуснатите часове сън през почивните дни? Според ново проучване това помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Всички знаем, че за здравословния начин на живот е необходимо да спим поне 7 часа. Същото препоръчва и Американската академия по медицина на съня.

Много от нас обаче се борят да си възвърнат този здравословен навик поради много причини, включително забързания ни начин на живот и нездравословните практики.

Но ако наваксате тези изгубени часове през уикенда, имате добри новини. Според проучване, представено на скорошна среща на Европейското дружество по кардиология (ESC), спането през уикенда може да намали риска от сърдечни заболявания с 20%.

Новият доклад беше представен от автора Янджун Сонг от Националния център за сърдечносъдови заболявания в Китай. В изследването се посочва, че достатъчният компенсаторен сън е свързан с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Те са установили, че ефектът е забележим сред хората, които редовно изпитват недоспиване през делничните дни.

Изследователите са провели проучването върху 91 000 участници, разделени на четири приблизително равни групи, разделени въз основа на това кой е спал най-малко и кой - най-много през нощта.

След това екипът изчислява риска от сърдечни заболявания на всеки участник и ги проследява 14 години след първоначалните оценки, които включват разглеждане на индивидуалните им болнични и смъртни досиета, данни за коронарна болест, сърдечна недостатъчност, нарушения на сърдечния ритъм и инсулти.

Проучването установява, че при групата, която спи най-много през уикендите, вероятността да развие сърдечно заболяване е с 19% по-малка, а при тези, които се определят като недоспали и наваксват със съня през уикендите, рискът от развитие на сърдечно заболяване е с 20% по-малък.

Авторите на проучването от ESC обаче отбелязват някои фактори, които ограничават изследването им, включително това, че 75 % от участниците не съобщават, че са спали по-малко от седем часа през седмицата.

Освен това данните са разчитали на това, че лицата са съобщавали за своите навици за сън, което може да не е точно.
Те също така не са взели предвид формите на лечение, които много участници може да са получили през 14-те години между оценките. Поради тези причини проучването е с ограничена полза.