Спас Русев: Доволен съм от сделката за “Булсатком”

С мениджмънта на компанията обмисляме нови продукти, които да помогнат за оздравяването ѝ, каза бизнесменът

Новини
22:06 - 27 Септември 2022
5534
Спас Русев: Доволен съм от сделката за “Булсатком”

“Много съм доволен, че приключи сделката за “Булсатком”. Тя се проточи доста във времето. Нямам намерение да правя промени в мениджмънта. Сега се събираме с екипа, за да обмисляме нови продукти и други действия за оздравяване на компанията” - така Спас Русев коментира пред "24 часа" сделката за продажбата на оператора, която най-накрая беше финализирана.

Русев бе избран за купувач още преди година, но основателят на компанията и неин миноритарен акционер Пламен Генчев я оспори и това забави финалното решение.

Сделката бе очаквана от доста време, тъй като от години операторът изпитва трудности с изплащането на дълговете си, които са в размер на над 120 млн. лв. По тази причина кредиторите поеха контрола над компанията и започнаха нейното финансово оздравяване. Преди две години и половина беше назначен нов мениджмънт, воден от изпълнителния директор Станислав Георгиев, чиято основна цел беше да възстанови оперативно компанията и да спре изтичането на абонати, като добавят нови услуги и наблегнат на преминаване към IPTV телевизия.

С оздравяването акционерите имаха за цел да могат да излязат от инвестицията си след време. Инвеститори в британското Bulsatcom UK Holdco, което е шапка на едноличния собственик на оператора Bulsatcom Investment Limited, са фондовете BlackRock и Blantyre Capital, Integral, както и Българската банка за развитие (ББР), Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР) и Пламен Генчев.

Предполага се, че цената на сделката е около 125 млн. евро. Тя ще се случи чрез фирмата на Русев “Вива корпорейт България”. Тепърва обаче предстои по нея да се произнесе и Комисията за защита на конкуренцията. Досега пречка за нейното одобрение бе, че Спас Русев бе собственик на оператора “Виваком”. Той купи компанията през 2015 г. за 330 млн. евро, а четири години по-късно я продаде близо четири пъти по-скъпо на “Юнайтед груп”. Русев обаче остана в надзора на “Виваком” до началото на този септември.

Основен опонент за придобиването на “Булсатком” беше чешкият инвестиционен фонд PPF, който вече успя да купи Би Ти Ви и “Йетел България” (тогава “Теленор”).

Бизнесменът има афинитет към инвестициите в телекомуникационния бизнес - през 2019 г. започна преговори с “Дойче Телеком” за придобиване на всичките дружества на компанията на Балканите. Така се очаква скоро Русев да придобие румънския оператор Т mobile. Преди две години пък той инвестира и в албанския телеком ONE - оздрави го, а след това излезе успешно от него. Спас Русев е основател на “Телелинк”.

Към края на 2021 г. “Булсатком” има 648 хил. абонати и 170 хил. интернет потребители. За 2021 г. приходите на компанията достигнаха 161 млн. лв. при загуба от 22 млн. лв.