Спас Русев напусна „Виваком“

Личности
14:09 - 02 Септември 2022
2959
Спас Русев напусна „Виваком“

Спас Русев се оттегли и не е част от надзорния съвет на "Виваком" от 26 август 2022 година, съобщиха от компанията. Той бе част от него от юли 2020 г., след придобиването ѝ от "Юнайтед груп".

Впоследствие "Юнайтед груп" купи "Нова броудкастинг груп" от братята Георги и Кирил Домусчиеви, както и дружеството "Вестник Телеграф ЕООД", издател на няколко вестници и издания. През тази година от футболния "Левски" обявиха, че компанията е проявила интерес към собствеността на клуба, управляван от Русев в периода 2016-2019 г.

От "Юнайтед груп" посочват, че през последните две години основната роля на Русев е била свързана с подпомагането и осигуряването на плавен преход при смяната на собствеността, както и в цялостния процес по интегрирането на "Виваком" в "Юнайтед груп".

"От името на "Юнайтед груп" бих искала да благодаря на г-н Спас Русев за неговата подкрепа и съдействие в цялостния процес по интеграция на "Виваком" в "Юнайтед груп", който вече приключи успешно. Желаем му успех във всички бъдещи бизнес начинания", заявява Виктория Боклаг, главен изпълнителен директор на "Юнайтед груп".

През 2020 г. Спас Русев и руската държавна банка ВТБ продадоха "Виваком" за 1.2 млрд. евро по неофициална информация, което е 4 пъти по-висока сума от тази, за която я купиха през 2015 г. - 330 млн. евро. Сделката преди 7 години стана след търг заради необслужван заем към ВТБ.

Русев успя да влезе в управата на тогавашната БТК едва осем месеца след сделката. След множество опити, блокирани от другия претендиращ за собственост над БТК - Дмитрий Косарев, лагерът на Русев успя да впише промени в надзорния съвет на най-големия телеком в страната.

Последната смяна на собствеността на "Виваком" стана възможна, след като бяха премахнати запорите от синдиците от КТБ след плащането на 125 млн. евро, с които през 2012 г. КТБ финансира придобиването на контролен пакет акции от капитала на БТК и така на практика Цветан Василев се сдоби с телекома, припомня "Медиапул".

"Виваком" бе обявена за продан по настояване на руската ВТБ, която бе основният кредитор на покупката ѝ от Спас Русев през 2015 г. Също по настояване на ВТБ стана и предишната продажба на собственика на телекома "ИнтерВ Инвестмънт С.а.р.л", тъй като акциите му бяха заложени по дълг към ВТБ и обслужването му се забави. В "ИнтерВ" основен акционер бе мажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев, а ВТБ имаше 33%.

Срещу 330 млн. евро, от които 240 млн. евро бяха отпуснати от ВТБ, Спас Русев купи "ИнтерВ". Това стана чрез регистрираната в Люксембург "Вива телеком", в която Русев имаше 46%, ВТБ - 20% от капитала минус една акция, 19 на сто бяха на "Делта кепитъл инвестмънтс" на братята Милен и Георги Велчеви, а останалите - на миноритарни акционери.

През 2021 г. Спас Русев придоби "Булсатком", след като купи дружеството собственик "Вива корпорейт България" (Viva Corporate Bulgaria).