СПАСЕНИЕ: Детските градини и яслите отварят на 22 май (ВИДЕО)

Новини
11:03 - 19 Май 2020
4078
СПАСЕНИЕ: Детските градини и яслите отварят на 22 май (ВИДЕО)

Детските градини и яслите отварят на 22 май. Новината дойде от извънреден брифинг на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, посветена на темата за подновяването на работата на детските градини.

Мярката е спасение за хиляди родители, които нямат възможност да гледат децата си и едновременно да ходят на работа покрай кризата, причинена от коронавируса.

"Всяка община ще решава кога и как да отвори детските, но по-голямата част от градините ще отворят следващата седмица. Очакваме групите да са с 10-12 деца, с изключение на големите градове - там очакваме 12-18 деца в група", обясни министърът на образованието Красимир Вълчев. 

Той призова родителите, ако могат, да задържат децата си в вкъщи.

"Не препоръчваме на родителите да пуснат децата си – ако те имат друга възможност за отглеждането им. 38% от родителите са готови веднага да пуснат децата си на градина, а около 30 % се колебаят и чакат нашия апел – Е, това е нашият апел: дръжте ги вкъщи, ако можете. 

Министър Кирил Ананиев пък уточни, че отварянето на детските градини ще става при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания и осигуряване на безопасна среда за децата. 

На брифинга стана ясно, че при установяване на заразяване с коронавирус под карантина ще е само групата, която е засегната. Ако детската градина е малка - тогава ще се карантинира цялата. 

По-голямата част от времето децата ще прекарват навън, подчерта министър Вълчев.

Децата ще бъдат под непрекъснато наблюдение и медицинският контрол ще бъде сериозен. "При постъпването първия ден ще се мери температурата на децата - с нормален живачен термометър. А родителите ще подпишат декларации, че са запознати с всички мерки в детската градина", уточни Кирил Ананиев. 

Здравният министър поясни, че са предвидени и други мерки, които да гарантират физическата дистанция между групите, както и между персонала и родителите.

"Децата ще се оставят пред входа на сградата, така че да няма взаимодействие между родителите, както и между родители и учител", добави Красимир Вълчев.