Спаси София: Авариралият трамвай е на 60 години, докога?!

Инвестициите за електротранспорта били намалени двойно за 2020 г.

Общество
14:40 - 23 Януари 2020
2048
Спаси София: Авариралият трамвай е на 60 години, докога?!

Авариралият трамвай в София, който предизвика верижна катастрофа с още 2 мотриси и уби млад мъж на място, е на 60 години, разкриха от гражданската платформа на общинаря Борис Бонев "Спаси София". От там задават куп въпроси към кметицата Йорданка Фандъкова и питат докога по релсите ще се движат неизправни трамваи. 

"Защо е аварирал? Бил ли е технически изправен и годен за експлоатация? Пускат ли се технически неизправни превозни средства, поради липса на инвестиции?", чудят се от "Спаси София". И отбелязват, че това е поредният от многобройните сериозни инциденти с трамваи в София през последните няколко месеца. Ръководството на Столичната община, ЦГМ и Столичният електротранспорт дължат отговори на гражданите и на разследващите органи:

"В обособеното трамвайно трасе е нормално превозните средства да се движат с по-висока скорост, поради което е следвало да бъдат уведомени незабавно водачите на останалите мотриси за спрелите на линията трамваи. Уведомили ли са диспечерите на ЦГМ водачите по трасето за наличието на спрели трамваи?

Покрай трасето има множество високи храсти. Следвало ли е да бъдат отстранени за осигуряване на видимост в завоя? Ако отговорът е да, кой е отговорен за това?

Били ли са предприети някакви действия за обезопасяване на участъка и евакуация на пътниците съгласно правилата за безопасност? Инструктирани ли са ватманите какво да правят в подобни ситуации?". 

В същото време бюджетът за 2020 г. за средствата за поддръжка на трасетата са намалени от 1.5 млн. на 500 хил. лева. "Тази безотговорност и нехайност трябва да бъде прекратена незабавно, защото от нея зависят животът и здравето на гражданите", предупреждават още от организацията на Бонев.