Спаси София: Трамваите по бул. България вече са незаконни

Изтече срокът, даден на Столична община от съда да премести двупосочното трасе между Петте кьошета и пл. Баба Неделя

Новини
18:00 - 18 Август 2023
6227
Спаси София: Трамваите по бул. България вече са незаконни

Тринадесет години, след като направиха „временно“ трасе по бул. „Скобелев“, от днес движението на трамваите по него вече е и незаконно, заявиха от „Спаси София“.

Вчера в полунощ изтече срокът, даден на Столична община от съда да премести двупосочното трамвайно трасе между пл. „Петте кьошета“ и пл. „Баба Неделя“, след като

загуби дело, заведено от живущи в блоковете, намиращи се на 2 метра от мотрисите, 

припомнят от „Спаси София“.

Председателят на организацията Борис Бонев изтъкна, че през 2017 г. след множество протести, столичният кмет Йорданка Фандъкова склонила да проведе транспортно проучване за трайно решение на проблема, но от него нищо не последвало.

От „Спаси София“ подчертават, че именно тяхното предложение получило най-високи оценки от Експертния съвет по показатели ниска цена за строителство и удобство на транспортното обслужване.

Предложението - да се изгради ново трамвайно трасе по бул. „Патриарх Евтимий“ и по бул. „Витоша“, което да се свърже със съществуващото.

„Управляващите обаче бързо забравиха за работещото предложение и надеждата им явно е била да им се размине“, заяви Гергин Борисов от организацията. Според него по бул. „България“ се движат две от най-натоварените трамвайни линии в София, но  няма заместител на това трасе. Ако се забрани на трамваите на минават по незаконното, то Стрелбище, Борово и Манастирски ливади остават без трамвай, изтъква Гергин Борисов. По негова информация това са над 20 000 пътника на ден.

Организацията продължава да настоява за спешно изпълнение на предложеното от нея трамвайно трасе, защото „цената на прекъсването на трамвайното движение по бул. България ще е транспортен проблем, с която София не може да се справи“.