Спасиха 3-годишно дете с костно-мозъчна трансплантация

Клиниката в ИСУЛ подготвя за сложната операция и 5-годишно момченце от Ихтиман

Актуални новини
21:21 - 19 Юни 2024
5405
Спасиха 3-годишно дете с костно-мозъчна трансплантация

Добри новини за първото дете, което беше подложено на костно-мозъчна трансплантация в столичната болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ след подновяването на интервенциите в болницата.

Малкият пациент се чувства добре и прегледите показват, че трансплантацията е преминала успешно. Лекарите са оптимисти за възстановяването му от заболяването, добавят от болницата, цитирани от Би Ти Ви.

На 16 април от пресцентъра на лечебното заведение съобщиха, че Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ възобновява костномозъчните трансплантации, които бяха временно спрени поради липса на достатъчно сестрински персонал.

Тогава информираха, че вече е извършена и първата трансплантация на 3-годишно момиченце, което е с невробластом.                   

Днес стана ясно, че Клиниката по детска клинична хематология и онкология подготвя и нова костно-мозъчна трансплантация. Тя отново ще бъде автоложна. При нея пациентът получава собствени стволови клетки, които се обработват по определен начин и след това се връщат обратно в тялото.

Става въпрос за 5-годишно момченце от Ихтиман с Невробластом (коремен тумор). То е прието в клиниката за подробни изследвания и започване на високодозова химиотерапия, която предшества самата трансплантация.

Ако всичко се развива нормално, преливането обратно на специфичните кръвни клетки ще се извърши към края на месеца.

Костно-мозъчните трансплантации се извършват на няколко етапа. В първия, който вече е преминал успешно, от болното дете се събират собствени клетки, които се „обучават“ по определен начин и след това се замразяват.

Целта им е след като бъдат върнати в кръвообращението, те да заместят „болните“ клетки. Преди това, с помощта на високодозовата химиотерапия, ракът се унищожава и се създават условия за функциониране на новите клетки.

Лекарите от ИСУЛ поясняват, че има събран материал за още две костно-мозъчни трансплантации, които също предстои да бъдат осъществени.