Спасиха близанци чрез кръвопреливане в утробата

Манипулацията е иновативна за бЪлгария

У нас
11:55 - 28 Юни 2019
2357
Спасиха близанци чрез кръвопреливане в утробата

Близнаци бяха спасени с вътреутробно кръвопреливане, съобщи Нова телевизия. Братчетата Мехмед и Мустафа са се родили на 30 май, а днес те са се прибрали у дома със своите родители. Майка им е забременяла с ин витро процедура от четвъртия опит.

Вътреутробното кръвопреливане е манипулация, при която, след избора на подходящата кръв, през пъпната вена непосредствено до плацентата, се подава кръв на бебетата.

"Сложното и рядкото тук е, че са близнаци и в световен мащаб много рядко се прави трансфузия на близнаци", обясни ръководителят на отделение "Пренатална диагностика и терапия" в столичната болница "Надежда" д-р Кристина Чачева. 

По думите ѝ манипулацията е била доста трудна, тъй като едното момченце е имало задна плацента, което е усложнило пътя към неговата пъпна връв. А на всеки от близнаците е преливана кръв по четири пъти по време на бременността. 

Чачева поясни още, че това е проблем, който се появява при майки с резус негативна кръвна група, независимо коя кръвна група, и бебета с позитивна кръвна група.

"Тъй като при всяка бременност кръв от бебето преминава в кръвообръщението на майката и е възможно тя да развие антитела спрямо електроцитите на бебето и по този начин да ги унищожава, а бебетата развиват тежка анемия", добави д-р Чачева.

"Децата се родиха в добро здраве. Наложи се само двукратно да се направи корекция на хемоглобина”, обясни д-р Стоичкова.