Спасиха недоносено бебенце с линейка от "Капачки за бъдеще"

Пеленачето било транспортирано успешно с модерното оборудване в реаномобила от Кърджали до Пловдив

У нас
09:30 - 20 Юни 2022
2389
Спасиха недоносено бебенце с линейка от "Капачки за бъдеще"

Недоносено бебе беше спасено в Пловдив благодарение на линейка, купена с парите от събрани капачки. Новината съобщиха във фейсбук страницата си активистите от "Капачки за Бъдеще".

Мъничето се родило в Кърджали в ранните часове в събота. Лекарите установили, че то е с респираторен дистрес синдром - тежко животозастрашаващо състояние, при което смъртността достига до 58 процента. 

Лекарите успели да стабилизират бебето, но то имало нужда от специализирана спешна помощ в неонатология в университетска болница. От Кърджали веднага се свързали с колегите им в Пловдив и почти веднага след това от там тръгнала детската линейка на "Капачки За Бъдеще" с неонатолог и парамедик.

Час по-късно линейката вече била в Кърджали, взела новороденото и тръгнала обратно към Града под тепетата. През цялото време била поддържана връзка с екипа на реанимационния автомобил, като от там пратили и съобщение: "В момента всичката налична апаратура в линейката е включена и работи за живота на бебенцето!".

Транспортирането било извършено благополучно, бебето стигнало до Неонатологията в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив и получава специализирани грижи от чудесните лекари там, пишат активистите от "Капачки за Бъдеще" след поредната успешна мисия, цитирани от "Марица". 

Те поздравяват и благодарят на всички участници в спасителната акция и стискат палци на бебенцето. А тази сутрин от организацията съобщиха, че пеленачето, родено едва 1300 грама, вече е добре.