Спасиха от измръзване обявен за издирване човек

Новини
13:30 - 19 Януари 2021
1228
Спасиха от измръзване обявен за издирване човек

Кристина Бончева, Виктория Иванова, Благовест Георгиев и Георги Раденков са героите, които помогнали на 83-годишния Григор Миронов в мразовитата нощ на 12 януари.

В 4 ч. сутринта Георги Раденков видял човек, паднал на снега край пътя в Берковица. Неговата спътничка Кристина Бончева не се замислила и спряла с автомобила си.

„Човешко е да помогнеш в такъв момент“, казва тя.

Младите хора открили стария човек мокър и премръзнал, и веднага се отзовали да му помогнат. От отговорите на мъжа обаче, младежите разбрали, че за него е трудно да посочи данни за себе си и поели към районното управление на МВР в Берковица.

Оказало се, че дядо Григор е обявен за издирване от близките си, след като преди седмица напуснал дома си в София без ключ и телефон, и без да уведоми никого. Така младежите успели да помогнат на човека в беда и да сбъднат молбите на близките му да се прибере у дома.

Семейството търсило дядото навсякъде, но така и не го открило. Въпреки че възрастният мъж страда от деменция, не е изчезвал досега. Близките му сигнализирали в полицията и започнали да чакат.

Остава загадка как самичък дядо Григор е успял да пропътува 87 км. С метрото е успял да стигне до гарата, но там следите му се губят. Вероятно у възрастният мъж е надделял инстинктът да се върне в родното си село Мездрея.

Кристина Бончева споделя, че благодарността в очите на възрастния човек и на неговите близки е най-хубавият и най-ценният подарък, който някога е получавала. Състраданието и милосърдието, проявени от младежите, са признак на благородство и самоотверженост, на съпричастност и човешка взаимопомощ.