Спасиха родилка и бебе от опасен синдром

У нас
12:51 - 04 Юни 2019
1333
Спасиха родилка и бебе от опасен синдром

Лекари в областната болница в Пазарджик спасиха живота на 29-годишна родилка получила в процеса на раждането амниотична емболия и ДИК синдром - състояния, които се проявяват един път на 80 000 раждания и при които в 80% от случаите пациентите умират, според световната медицинска практика, съобщи шефът на лечебното заведение д-р Васил Вълчев, цитиран от "24 часа". Бебето и майката са добре. 

Това е била втора бременност на спасена пациентка, която е преминала напълно нормално. При вкарването й в родилната зала и включването на системи родилката проявява всички симптоми на амниотична емболия и изпада в кома. Състояние, изключително опасно за живота, при което част от околоплодната течност попада в кръвоносната система през отворен съд.

Шефът на акушеро-генекологичното отделение д-р Илиян Траянов, който ръководел раждането, реагирал незабавно и повикал колегата си реаниматор д-р Живко Динев. Той реанимирал родилката, интубирал я и поставил на изкуствено дишане. Д-р Траянов и екипа му правят цезарово сечение на жената и вадят бебето й, което също е реанимирано и спасено. Родилката обаче прави така нареченият ДИК синдром. Състояние, при което кръвта спира да се съсирва и започва да изтича отвсякъде, където има разрез, убождане с игла и дори през интубационната тръба.

Лекарите запазват самообладание, прилагат най-добрите практики и медикаменти, ситуацията е овладяна и животът на младата жена е спасен. В момента родилката и детето са изключително добре и са пред изписване от болницата.

"Това е уникален случай на спасяване на два човешки живота, на майката и бебето. Горд съм с това, което направиха колегите. Изключително скъпо лечение, но за нас на първо място е спасяването на човешкия живот.", обясни с вълнение д-р Вълчев.