Спасител пред Lupa.bg: След Илинден подводни течения завличат бързо навътре

Ексклузивно
13:29 - 27 Юли 2020
3701
Спасител пред Lupa.bg: След Илинден подводни течения завличат бързо навътре

От Илинден (20 юли) насам морето се обърна и вече седмица има опасни подводни течения, които рязко завличат плуващите навътре и за съжаление мъртвакът вече взе няколко жертви у нас през последните дни, заяви пред Lupa.bg спасител от плаж „Нестинарка“ край Царево.

Рано сутрин до към 10-11 часа морето е сравнително спокойно и спасителите слагат зелен флаг. Малко преди обяд обаче се появява силен вятър, който вдига вълните и се появяват и опасни подводни течения. Тогава вече флагът се сменя с жълт, а на някои места, особено по Северното Черноморие, знамето е червено и влизането в морето е абсолютно забранено.

Спасителят обясни, че през последните дни вълните не са големи, но за сметка на това подводните течения са силни и много опасни. Ако човек не познава морето и не разпознава как сливането наглед на малки вълни и образуването на пяна всъщност е сигнал за мъртво течение, може да се подлъже, смело да влезе навътре в морето и изведнъж да се окаже в смъртоносната хватка на мъртвака.

Уви, за последните два дни морето взе свидни жертви - удавиха се две невръстни деца. Едното на неохраняем плаж в бургаския квартал "Крайморие", а другото в Поморие. И двете хлапета играели на брега и влезли на плиткото да плуват, но изведнъж силните подводни течения ги завлекли и те потънали за секунди.

Бурното море копае и опасни дънни ями и както е плитко изведнъж може да попаднеш в дупка и ако не умееш да плуваш да се удавиш, обясниха спасители.

Ако сме в морето и попаднем на подводна яма паниката е най-лошият съветник. Първото нещо, което човек трябва да направи е да легне по гръб и да вика, и маха за помощ. Не трябва да се борим с течението, защото то е с голяма скорост и единственото спасение е да се плува по диагонал и накосо, обясни спасителят. Избягвайте неохраняемите плажове и се къпете в група, а не по единично, посъветва той. 

Тази година заради затворените граници у нас няма английски туристи, любители на алкохолните турове по плажните барове, които добре наквасени се хвърлят в морето без да мислят. Именно те падат лесна жертва на бурното море.

Спасители коментираха пред Lupa.bg, че тази година се наблюдава една добра тенденция - летовниците са по-дисциплинирани и когато чуят свирката на спасителите веднага излизат от морето.