Спасителят на Сашко: Детето има силна воля за живот

Веселин Георгиев откри Александър в дере на около 7 километра от мястото, където изчезна

Актуални новини
09:43 - 20 Ноември 2022
2820
Спасителят на Сашко: Детето има силна воля за живот

Милко Михалков и Веселин Георгиев са двамата делтапланеристи, които първи откриха 12-годишния Александър, който 8 дни беше в неизвестност.

Един от първите, които отиват на място да търсят детето веднага след изчезването му, е Веселин. 8 дни по-късно усилията дават резултат - точно в 14:27 в съботния 19 ноември същият този човек намира детето. Живо.

"Не можаж да повярвам. Пет секунди стоях и гледах и не можах да повярвам. В момента, в който видях, че си пое въздух, извиках едно момче до мен, веднага го завихме, стоплихме, свалихме дрехите, проверихме да не е дехидратиран, може би дори дъждът му е помогнал. Това е от желание за живот", коментира мъжът.

Веселин открива Александър в дере на около 7 километра от Профилакториума, където той изчезна.

"Самият аз бях обикалял това място, днес пак минахме, можеше всеки един да го пропусне или намери. За мен това, че аз го видях, беше чист късмет. Всички се раздадоха максимално и дадоха максимално усилия!", разказа вчера Веселин.

Спасителят на Сашко казва, че все още не може да осъзнае какво се е случило. И той, и приятелите му от клуба, с които са заедно в акцията от първия ден, казват, че не искат нито парична награда, нито нещо друго.

"Всичко в мен бушува. Давам най-големия си респект към Сашко. Той е борец! Силен дух!", смятат момчетата, открили детето.

Веселин бе разпечатал карти на района, за да може доброволците да се разпределят на зони и да помогат на полицията. "Проблемът е, че в онази посока има скали и дерета. Нося и въжета, и други пособия - ако се наложи да слезем в деретата, за да го спасим", обясни преди седмица Веселин.

Мъжът е част от клуба за делта и парапланеризъм в Перник. Запознат е и със състоянието на детето.

"Трябва да го видим, не трябва да се вика, един от проблемите снощи беше, че имаше много хора, че се свирка с клаксони. Може би това беше проблем, да се надяваме, че всичко ще е наред", коментира тогава Веселин Георгиев.