Спътникът на линчувания шофьор, който успява да се спаси: Слизай и бягай бързо! Тумба роми тичат насам!

Новини
13:18 - 31 Август 2023
7824
Спътникът на линчувания шофьор, който успява да се спаси: Слизай и бягай бързо! Тумба роми тичат насам!

"Бягай, бягай бързо! Виждам тумба роми да тичат към нас. Слизай и бягай", пише столично издание.

Тези думи казва спътникът на линчувания шофьор секунди след като 6-годишно детенце изскача пред камиона им и загива на място в бургаското село Прилеп в понеделник следобед. За съжаление водачът на камиона не успява да спре, група почерпени роми го наръгват и мъжът издъхва на пътя от кръвозагуба. 15-сантиметрово е било острието на ножа, с който роднина на детето е наръгал шофьора на камиона. 

Трагичният случай както за детенцето, така и за шофьора се разиграва в понеделник около 15 часа следобед. Тогава камион "Скания", в който зад волана е 57-годишен мъж от Аксаково, Варненска област, а до него е негов приятел, се движи по пътя в бургаското село Прилеп. В къща близо до шосето семейството роми празнува Голяма Богородица по стария календар и са седнали да пият още от обяд. Детето е оставено без надзор да тича и да си играе. По едно време излиза от къщата и изскача на пътното платно. В това време камионът преминава и шофьорът изведнъж усеща, че е блъснал нещо, натиска спирачки и спира 20 метра по-надолу по пътя.

Тогава разбира, че е блъснал детенце, което не е имал възможност дори да види, че е изскочило на пътя. 

"Водачът на камиона не е могъл да има видимост, защото от кабината на тира има 2 метра мъртва зона напред. Тоест шофьорът не може да вижда на 2 метра пред камиона си, а точно на такова разстояние е изскочило 6-годишното детенце. Водачът на тежкотоварното возило не е карал с превишена скорост, това става ясно от спирачния път, които е около 20 метра", коментира източник от МВР, пожелал името му да се запази в тайна.

Според запознати със случая детето е оставено без родителски надзор, както често се случва в ромските махали. Трагедията е голяма, но не оправдава факта на саморазправата, с която семейството решава да въздава правосъдие, като отмъсти за смъртта на детето.

Спътникът на линчувания шофьор малко след сблъсъка вижда в страничното огледало групата роми, които търчат към камиона. Отваря своята врата, разбира, че няма шанс да помогне на колегата си, защото нападателите били много. В това време за негов късмет минава джип. Човекът спира колата и му казва същото, което самият той извиква на шофьора, преди да го издърпат от кабината ромите.

"Бързо се качвай, тези ще те убият!", извикал водачът на джипа. Вторият шофьор се мята в колата и двамата напускат селото. В следващото най-близко село, където го оставя, той на свой ред се обажда на полицията в Бургас. Обадил се вече на ченгетата, спътникът се връща на мястото и вижда безжизнения труп на шофьора на камиона.

Малко след това пристигат полицаите и линейка. Медиците констатират смъртта на жертвата, а органите на реда започват масови арести. Седем души са задържани още в същия ден. Впоследствие четирима са освободени от ареста вчера, а бащата, дядото и чичото на убитото дете остават зад решетките.