Спазвайте дистанция , ако видите куче с жълт повод или каишка . Ето защо

Отличителният знак е добре да се поставя на агресивни кучета или такива, чиито собственици не желят да други хора да ги доближават

Новини
16:40 - 24 Септември 2023
59209
Спазвайте дистанция, ако видите куче с жълт повод или каишка. Ето защо

Когато кучето, което срещат в парка, е с жълт повод или кърпа, хората трябва да спазват дистанция, обясни Габриела Пападопова от сдружение „На Ти с Природата“. В Борисовата градина в София днес беше представена инициатива за жълта „маркировка“ на домашни любимци и правила, които е добре да спазват хората с кучета, с цел безконфликтна разходка, предава БТА.  

Кампанията е част от проекта „На ти с кучето 3: Не си сам в парка”, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община и Програма „Европа“ 2023 от сдружение "На Ти с Природата" в партньорство с район "Средец". В рамките на проекта е изработен и правилник за движение с куче в градска среда. В него е посочено, че законите за ветеринарномедицинската дейност и за защита на животните подсигуряват правата на стопаните на домашни любимци, а не ги ограничават. 

Когато кучето, което срещате в парка, има яркожълт повод, панделка или кърпа, това означава, че то има нужда от повече пространство около себе си и е добре да не бъде притеснявано, дори и с най-добри намерения, обясняват организаторите на кампанията. Те са направили жълти поводи и кърпи по проекта с надпис "Имам нужда от дистанция", които ще се раздават, докато са налични. 

Ина Хаджиева, специалист по кучешко поведение, обясни, че инициативата за цветна „маркировка“ е популярна в много европейски страни, където са започнали да разбират нуждите на кучето, когато е на разходка, и са станали по-толератни. Тя отбеляза, че законът помага на стопаните, като ясно казва, че кучето трябва да бъде на повод. Според Хаджиева 1,50 м е периметърът, в който, ако кучето е сигурно, че няма да бъде преминат, то ще отслаби своята реактивност, но в градска среда не разполага с това пространство. 

Реактивни са, когато са болни или когато ги боли крачето и се притесняват, че някой може да ги докосне, бутне или че друго куче може да дойде, да скочи и да иска да играе с тях, посочи специалистът. Куче, което се страхува от каквото и да било - от животни, от хора, от шумове, може да покаже реактивно поведение, когато се почувства притиснато и няма тези 1,50 м в градска среда, посочи още тя. Куче, което е в обучение, също има нужда от тази дистанция, добави Хаджиева. 

Тя обясни, че стопаните биха могли да "маркират" своя любимец, така че да предупредят останалите, че на това куче не му харесва да бъде притеснявано с близък контакт, какъвто и да било – и от кучета, и от хора. Това обаче би било възможно, ако и всички останали хора знаят за този сигнал, коментира Хаджиева.