Спец по Близкия изток предупреди : Може да има атентати като този в Сарафово

Топ
11:31 - 04 Октомври 2024
2030
Спец по Близкия изток предупреди: Може да има атентати като този в Сарафово

Не трябва да се забравя това, което се случи на Летище Сарафово! Това познавачът на Близкия изток, журналистът Мохамед Халаф, пред БНТ. Той припомни, че веднага след атентата на бургаският аеропорт е казал, че терористичният акт е дело на „Хизбула“ и на Революционната гвардия на Иран. Това беше свързано с различни позиции на българското правителство тогава, уточни анализаторът. 

„На фона на това, което се случи вчера в Швеция и в Дания, наистина има голяма заплаха за сигурността на всяка държава в ЕС, а България е една транзитна страна. Минават най-различни хора през българските летища и граничните пунктове, но проблемът идва от тези, които имат европейски паспорти, свързани с различни организации. Не трябва да изключваме тези, които са създадени в европейските държави, които са свързани с „Хизбула“ и с „Хамаз“, добави той.

В Швеция и в Дания имаше престрелки до израелските посолства, заяви Халаф.

„Иран има голямо влияние сред арабите и мюсюлманите във всяка европейска държава. В моята книга, която излезе наскоро, има анализ за шиитските центрове в Европа“, добави той.

„В България има добър контрол на службите върху арабската общност. Знае се какво се случва, но опасността идва от тези, които идат от други европейски държави или проникват през границата. Тези с европейското гражданство не подлежат на никакви проверки“, заяви журналистът. 

Не бива да се подценяват заплахите от ислямските организации, каза още той.