Спец съветник на Путин награден с българския орден "Св. св. Кирил и Методий"

Михаил Швидкой бе предложен за високото държавно отличие от Вежди Рашидов

Култура
17:17 - 14 Януари 2021
5300
Спец съветник на Путин награден с българския орден "Св. св. Кирил и Методий"

Специалният представител на президента на Русия по въпросите на международното културно сътрудничество Михаил Швидкой получи днес в българското посолство в Москва орден "Св. св. Кирил и Методий" с огърлие, научи Lupa.bg. Високото държавно отличие му бе връчено от посланик Атанас Кръстин. Орденът е присвоен с указ на Президента на България Румен Радев за дългогодишния принос на Швидкой в развитието на културните и духовни връзки между България и Русия. Предложението за награждаването на руския изкуствовед и екс министър на културата е на председателя на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов.

На церемонията в посолството ни в Москва присъстваха руски дипломати и общественици, както и представители на Българския културен институт в Москва заедно с директора Буряна Ангелакиева. На награждаването присъства и бившият ни посланик в Русия и настоящ български представител в Международната банка за икономическо сътрудничество Бойко Коцев.

По време на награждаването на специалния представител на президента на Русия Владимир Путин бе прочетено топло обръщение до Михаил Швидкой от Вежди Рашидов.

"Щастлив съм да те поздравя днес, когато посланик Атанас Кръстин ти връчва най-красивия български орден – „Св.Св. Кирил и Методий” с огърлие! Горд съм, че предложих да бъдеш  удостоен с това високо отличие, защото  ти имаш изключителни заслуги за развитието на културните и духовните връзки между България и Русия в последните двайсет години", пише депутатът и бивш български министър на културата до своя руски колега и приятел.

Посланик Атанас Кръстин връчи на Михаил Швидкой орден "Св. св. Кирил и Методий" с огърлие

"И като министър на културата на Русия, и след това като председател на Федералната агенция по култура и кинематография, и сега като специален съветник на руския президент ти работиш задълбочено за разширяване и укрепване на взаимоотношенията между двете страни в областта на културата. Без твоята енергия нямаше да може да се реализират успешно Годината на България в Русия и Годината на Русия в България, Традиционните Дни на българската култура в Москва и други руски градове, както и Дни на руската култура в България, театрални фестивали, изложби на ценни български икони в Москва, експозиции на българското пластично изкуство в руската столица, проекта „Нов български роман” за превод на български творби на руски език, големият гастрол на Софийската опера в Болшой театър, съвместни проекти на български институции с Общоруската държавна библиотека за чуждестранна литература в Москва, представяне на съвременни български писатели в Русия, музикални фестивали и гостувания на известни български артисти и творци от всички области на културата, голямата българска изложба „Шедьоври на християнското изкуство” в Третяковската галерия, отличното сътрудничество  с българското посолство и с нашия Културен институт в Москва", отбелязва Вежди Рашидов заслугите на Михаил Швидкой.

Вежди Рашидов предложи Михаил Швидкой да бъде награден с високото българско държавно отличие заради приноса на руския творец и държавник за развитие на българо-руските културни връзки

"Няма да забравя нито една от нашите срещи, осъществени и в двата ми мандата като министър на културата, и сега като председател на парламентарната Комисия по културата и медиите. Няма да забравя изключителната ти подкрепа за лечението на дългогодишния директор на Българския културен институт в Москва Павел Васев, с когото ни свързваше дълбоко приятелство", казва още Вежди Рашидов в своето поздравително писмо до съветника на Владимир Путин, обръщайки се към Швидкой със "скъпи приятелю".

"Носи с гордост високия български орден! Пандемията попречи да присъствам на живо на церемонията днес, но духом съм с теб!", добавя именитият скулптор.

В отговор, Михаил Швидкой изрази искрена благодарност за високото отличие и подчерта дългогодишното си ползотворно сътрудничество и личните си близки приятелства в България.