Спецакция в област Монтана

Новини
14:52 - 11 Септември 2024
7522
Спецакция в област Монтана

Специализираната полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност, опазване на обществения ред и осигуряване на полицейско присъствие в отдалечените и уязвими райони е проведена в област Монтана на 10 септември т.г. В хода на акцията са извършени проверки на 166 МПС, 212 човека, 23 лица от криминален контингент и 22 техни сборища, 8 търговски обекта, 6 питейни и увеселителни заведения и толкова заложни къщи, 6 пункта за изкупуване на черни и цветни метали, автоморга и сервиз.

Наложени са 23 санкции за установени административни нарушения. Съставени са 14 предупредителни протокола и разпореждания по Закона за МВР. Разкрити са 12 престъпления.

Разкрити престъпления на територията на РУ Монтана

- Шестима жители на град Монтана - пет момчета и едно момиче, на възраст от 18 г. до 30 г., са установени в момент на употреба на канабис в двора на учебно заведение в град Монтана. Двама от групата са задържани до 24 часа в полицейския арест. При извършения оглед на място, под пейка в беседката в двора на училището, са намерени и иззети хартиено топче и остатък от фас на цигара с общо тегло от 1,9 грама, които при направения полеви наркотест реагирали на канабис. При извършения личен обиск на единия от групата в текстилна раница е открит и иззет плик, съдържащ 4,6 грама суха зелена тревна маса, реагирала при полеви наркотест на канабис. По случая е образувано досъдебно производство.
- Церови дърва за огрев, без документи за произход, са открити в имота на 18-годишен в село Вирове. На нарушителя е съставен акт по Закона за горите. Дървата са оставени на отговорно пазене в имота. В РУ Монтана е образувана преписка.

Разкрити престъпления на територията на РУ Лом

- незаконно притежавани гладкоцевна ловна пушка, пистолет и боеприпаси към тях са иззети след сигнал от частен имот в село Сливовик, обитаван от 45-годишен монтански жител. Образувано е бързо производство.
- установен е 40-годишен рецидивист от село Медковец, противозаконно отнел мобилен телефон от незаключено жилище в град Лом, обитавано от 40-годишна жена.
- разкрита е непълнолетна с криминални прояви, извършила кражба на 330 лв от дамска чанта, оставена на щанд в магазин в село Комощица. Извършителката върнала част от открадната сума.
- заловен е 54-годишен рецидивист от крайдунавския град, който през август откраднал мъжка чанта, съдържаща пари, мобилен телефон и документи, забравена от собственика й на пейка в град Лом. Извършителят върнал откраднатата вещ.
- след получени сигнали и извършени проверки е установено незаконно съхранение на дървесина в 4 частни имоти в гр. Лом и в 3 частни имота в село Василовци. На нарушителите са съставени актове по Закона за горите.

Разкрити престъпления на територията на РУ Берковица

- служители на РУ Берковица разкриха непълнолетен, направил опит да заложи фалшив златен пръстен. На 09.09.2024 г. в заложна къща в град Берковица 16-годишен берковчанин предал за залог пръстен от бял метал и камъче, с общо тегло 1,22 грама, с печат "750", отговарящ на осемнадесет карата злато. При извършената проба служител установил, че пръстенът не е направен от благородния метал. В хода на работата по случая криминалисти от РУ Берковица установили непълнолетния, който признал, че бил изпратен да направи залога от майка си. Пръстенът е иззет. Работата продължава РУ Берковица.
- Водач, управлявал лек автомобил под въздействието на наркотични вещества, е заловен на път II 81. На 10 септември т.г. в 19,00 ч. в местността „Йончови ханове" дежурен автопатрул на РУ Берковица спрял за проверка движещ се от град Берковица към град Монтана лек автомобил „Фолксваген Пасат" с монтанска регистрация. При извършената проба с дръг тест на 31-годишния водач от град Берковица е отчетен положителен резултат за употреба на канабис и амфетамин. На нарушителя е съставен акт по Закона за движение по пътищата. На автомобила е извършен оглед с цел изготвяне на оценъчна експертиза. Водачът не е задържан поради здравословни причини. Образувано е бързо производство.
- установена и 58-годишна жителка на село Бързия, която в нощта на 08/09 септември тази седмица счупила задното панорамно стъкло на лек автомобил в село Бързия.
- незаконно съхранение на букова дървесина е разкрито в частен имот в берковския квартал „Раковица". На нарушителя е съставен акт по Закона за горите, като дървата са оставени на отговорно пазене.

Разкрити престъпления на територията на РУ Вършец

- служители на РУ Вършец разкриха извършител на кражба на кон. През месец август т.г. от община Вършец постъпил сигнал в полицейското управление, че конят бил отнет от животновъден обект в двора на сектор "Чистота", собственост на общината, като била свалена оградна мрежа и преместени дървени палети. При проведените оперативно-издирвателни мероприятия били установени извършителите – двама жители на местния квартал „Изток", които признали, че продали животното.
- служители на РУ Вършец върнаха откраднати 270 лв на собственика им. Сигналът за кражбата постъпил на 06 септември т.г. от 80-годишен местен жител. Докато свалял керемиди от покрива на къщата си, била извършена кражба на сумата от 270 лв, които са се намирали в шкаф в една от стаите. Криминалисти от Районното управление разкрили извършителя, 41-годишен местен жител, който направил самопризнания и върнал откраднатите пари.
- незаконно съхранение на липови дърва за огрев, нацепени и нарязани, е установено в частен имот във вършечкия квартал „Изток. Образувана е преписка.