Специалисти питат: Кой препоръчва да не носите маски, ако не сте болни?

Има проблем и той е че имаме огромен глобален недостиг, заяви д-р Майк Райън

Топ
12:43 - 31 Март 2020
4408
Специалисти питат: Кой препоръчва да не носите маски, ако не сте болни?

В понеделник служители на Световната здравна организация заявиха, че все още препоръчват на хората да не носят маски за лице, освен ако не са болни от коронавирус или се грижат за някой, който е болен.

"Няма конкретни доказателства, които да подсказват, че носенето на маски от масовото население има някаква потенциална полза. Всъщност, има някои доказателства, които предполагат обратното - в злоупотребата с правилното носене на маска или правилното й поставяне", казва д-р Майк Райън - изпълнителен директор на програмата за спешни случаи на здравеопазването на СЗО.

„Има проблем и той е че имаме огромен глобален недостиг“, каза Райън във връзка с маските и други медицински консумативи.

"В момента хората, които са най-застрашени от този вирус, са здравни работници, които са изложени на риск във всяка секунда, всеки ден. Мисълта, че те нямат маски, е ужасяваща", допълни той.

Д-р Мария Ван Керхове - епидемиолог по инфекциозни заболявания към СЗО, също заяви, че е важно „да дадем приоритет на използването на маски за онези, които се нуждаят най-много от нея“, което ще бъде за фронтовите здравни работници.

„В общността не препоръчваме използването на маски, освен ако вие сами не сте болни и като мярка за предотвратяване на разпространението нататък от вас, ако сте болни“, каза Ван Керхове.

„Маските, които препоръчваме, са за хора, които са вкъщи и които са болни, както и за тези хора, които се грижат за онези хора, които са вкъщи, които са болни“, допълни тя.

Служители на Световната здравна организация предупредиха миналата седмица, че в световен мащаб съществува "значителен недостиг" на медицински консумативи, включително лични предпазни средства за лекарите.

"Трябва да сме ясни - каза Ван Керхове. - Светът е изправен пред значителен недостиг на предпазни средства за нашите работници на предните линии - включително маски и ръкавици, плащове и щитове за лице - и защитата на нашите здравни работници трябва да бъде основен приоритет за използването на този ЛПС".