Специалисти по здравни грижи учредиха синдикат

Професионалистите отново настояха за реформи в здравеопазването и промяна в модела на финансирането на системата

Здраве
17:44 - 11 Декември 2019
2937
Специалисти по здравни грижи учредиха синдикат

Медицински професионалисти по здравни грижи обявиха учредяването на собствен синдикат. След 10 месеца алармиране за липсата на кадри, за лошите условия на труд, за кражбите в системата стигнахме до извода, че ни е необходима организация, която да защитава трудовите ни права и искания, каза Мая Илиева, председател на синдиката.

Той вече е вписан в съда, а в Сливен е учредена и първата структура, уточни Илиева.

Членовете в синдиката, представители на различни организации, казаха, че искат да имат организация, която адекватно да защитава правата им. Синдикатът ще се бори за справедливост и равнопоставеност, синдикалните ни членове ще бъдат защитени, ще бъдем остена в гърбовете на управляващите и на МЗ в частност, каза Александър Александров от Сдружението на фелдшерите в България.

Спазването на договореностите в Колективния трудов договор ще бъде ангажимент на синдиката, подчерта Павлина Герина, председател на Алианса на българските акушерки.

Тя изрази надежда след време да може да участва в договарянето на условията в КТД. Според медицинската сестра Веселина Ганчева предстоят срещи с професионалисти по здравни грижи във всички болници в страната.

По думите ѝ медицинските професионалисти по здравни грижи не могат да дадат високо качество на услугата заради лошите условия, при които се трудят.

Според колежката ѝ Елена Тонева създаването на синдиката е отговор към правителството, което неглижира проблемите им.

Реформи в здравеопазването и промяна в модела на финансирането на системата са основните искания, за които ще настояват професионалистите по здравни грижи по време на протест, който ще се състои на 15 декември в София, каза още Илиева.