Спецоперация в Монтанско

Новини
14:09 - 09 Май 2024
1337
Спецоперация в Монтанско

На 8 май т.г. на територията на област Монтана е проведена специализирана полицейска операция за ефективно противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвимите райони.

В хода на акцията са проверени 147 МПС, 224 човека, 38 лица от криминален контингент и 20 техни сборища, 10 търговски обекта, 9 заложни къщи, 8 питейни и увеселителни заведения, 5 пункта за черни и цветни метали, 4 автоморги, сервизи и депа. Разкрити са 7 престъпления, образувано е едно досъдебно производство и 3 преписки. Съставени са 36 акта и 9 фиша по ЗДвП и 5 акта за установени административни нарушения от други органи.

Разкрити престъпления на територията на РУ Монтана

- служители на РУ Монтана и сектор „Пътна полиция" при ОДМВР-Монтана са задържали по „горещи" следи извършител на кражба на дизелово гориво от спрял на крайпътна отбивка на път Е 79 тежкотоварен автомобил. Около 02,30 ч. на 08.05.2024 г. на път Е-79 в землището на село Винище, общ. Монтана, служители на сектор „Пътна полиция" при ОДМВР-Монтана извършвали проверка на спрели за почивка тежкотоварни автомобили на отбивка "Сухата чешма" край село Винище, когато забелязани мъже, източващи гориво от резервоара на чешки влекач. Те не се подчинили на разпорежданията на полицейските служители и побягнали в пресечена местност край пътя, като оставили в близост до влекача празна туба от 20 литра гориво и гумен маркуч. В гората, непосредствено до отбивката, униформените намерили 3 туби с вместимост от 20 литра, пълни с гориво, и чифт чехли, а на 100 метра от отбивката в посока към гр. Видин открили лек автомобил „Фолксваген Поло" с видинска регистрация, с две празни туби до багажника. За съдействие на място били извикани служители на РУ Монтана. От багажника на лекия автомобил фолксваген били иззети 8 празни туби с вместимост от 20 литра и мобилен телефон. При последвалите проверки на преминаващи автомобили по път Е-79 бил установен лек автомобил „Сааб" със софийска регистрация, превозващ пътник, съпричастен към кражбата на гориво – 21-годишен от обл. Видин. Той бил отведен в РУ Монтана, където били взети обтривки на ръцете му. С полицейска заповед той бил задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Мъжът предал доброволно мобилен телефон, чифт маратонки и суитчър. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 195, ал. 1, т. 4 от НК. Лекият автомобил „Фолксваген Поло" и откритите предмети и вещи са иззети. Работа по случая продължава в РУ Монтана.

- Криминалисти от РУ Монтана разкриха кражба на 200 кг арматурно желязо, извършена от частен имот в ж.к. „Пъстрина" в гр. Монтана. На 22.04.2024 г. в полицейското управление постъпила жалба от жителка на квартала. В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия криминалистите установили извършителя – 16-годишен жител на монтанския кв. „Кошарник". При последващите действия арматурното желязо било открито и върнато на собственичката.

- Двама жители на село Лехчево са санкционирани за съхранение на незаконно добита дъбова дървесина. При извършените проверки униформени служители оказали съдействие на Териториалното поделение на Държавно горско стопанство-гр. Монтана.

Разкрити престъпления на територията на Берковица

- служители на РУ Берковица установили 30-годишен рецидивист от гр. Вършец, противозаконно отнел велосипед, оставен пред хранителен магазин на 13 април т.г. в гр. Берковица. По време на кражбата собственикът се намирал в обекта. Откраднатият велосипед е върнат от извършителя.

- разкрит е 23-годишен криминално проявен от берковския квартал „Раковица", отнел телевизор „Филипс" от къщата на съседка. При проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че 23-годишният напуснал територията на страната. Материалите по случая ще бъдат предадени на Районна прокуратура – гр. Монтана. Извършителят е обявен за общодържавно издирване.

Разкрити престъпления на територията на РУ Лом

- служители на Участък Медковец са върнали противозаконно отнета моторна резачка на 52-годишния й собственик от село Медковец. Като извършител на кражбата е установен 34-годишен местен жител, който направил самопризнания и върнал открадната вещ. В хода на акцията съвместно със служители на икономическа полиция от частен имот в село Медковец, обитаван от 79-годишен местен жител, били иззети 782 кутии цигари / 7 820 къса /от различни марки, които били без български акцизен бандерол.

– служители на Участък Брусарци са разкрили по „горещи" следи кражба на портмоне, съдържащо пари и лични документи, извършена от частен дом в село Василовци. Като извършител е установен 16-годишен местен жител, който върнал откраднатите вещи. Служителите са установили и непълнолетен от село Крива бара, който през април с твърд предмет счупил предното панорамно стъкло на лек автомобил "Форд Фокус" в селото. Младежът направил самопризнания по случая.

- служители на Участък Якимово установили 57-годишен от село Дългоделци, който през месец март извършил кражба от частен имот в селото на метални и ПВЦ тръби, метални профили, ламарина, инструменти и 500 кг отпадъчно желязо, на обща стойност 1 015 лв. По случая са разпитани свидетели, иззети са веществени доказателства.

- служители на РУ Лом установили извършител на кражба на 50 лв - на 29 април т.г. в полицейското управление постъпила жалба от 90-годишен ломски жител. При проведените оперативно-издирвателни мероприятия бил установен извършителят на кражбата - 54-годишен криминално проявен от крайдунавския град, който дал обяснения по случая.