Спецов: Запечатването на столичен ресторант от НАП не е политическа атака

Политика
09:23 - 08 Юни 2022
3131
Спецов: Запечатването на столичен ресторант от НАП не е политическа атака

Запечатването на известно столичен ресторант в комплекса „Дианабад“ от данъчните не е политическа атака, заяви шефът на НАП Румен Спецов в „Тази сутрин“ по Би Ти Ви.

„Политическа атака би било ако има някакви нарочни действия, ако заведението или който и да е друг обект няма никакви нарушения и се предприемат някакви действия. В случая имаме конкретно нарушение, установено по конкретен способ. Там е отишъл екип, направена е покупка, случайна консумация, издадена е касова бележка, проверен е касовият бон и той не е отчетен в НАП. Тук къде има влияние политическо?“, коментира Спецов.

По думите му проверката е част от лятната кампания на НАП и много подобни инспекции предстоят, затова е препоръчително търговците да проверят изправността на апаратите си и дали са свързани коректно с данъчните.

По документи запечатаното заведение в "Дианабад" няма нищо общо с Александър Сталийски, въпреки че така се говори в общественото пространство, каза шефът на НАП.

НАП ще има важна роля в процеса по въвеждане на отстъпката от 25 стотинки, която държавата ще дава на всички, които зареждат горива по бензиностанциите като антикризисна мярка.

„Има изключителна административна и контролна роля в този процес и до вчера късно вечерта са водени съвсем целенасочени разговори. По какъв начин да бъде физически това нещо осъществено и технически мисля, че днес ще бъде готов финалния вариант на последователности на стъпки - какво трябва да направи клиентът, какво трябва да направи съответния търговски обект, бензиностанция и след това как и по какъв начин НАП да администрира този процес“, каза Спецов.

След 30 юни ще може да се декларира колко точно печалба има "Лукойл", засега е добре, каза още щефът на НАП.

"В държавата ще влязат милиони левове, ако се въведе паричен бонус, ако разкриваш данъчни престъпления. Бонус срещу донос. Но тази информация да съдържа конкретни данни, които да доведат не само да разкриването на данъчни злоупотреби", каза Спецов по повод идеята на ПП.