Спецпрокуратурата отказала човек на Кьовеши, нямала пари

Актуални новини
16:43 - 18 Май 2022
1339
Спецпрокуратурата отказала човек на Кьовеши, нямала пари

Специализираната прокуратура е отказала на европейски делегиран прокурор да бъде назначена експертиза по разследване с аргумента, че няма пари. Това обяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова днес, докато говореше за приетите от кабинета промени в Закона за съдебната власт, свързани с функционирането на делегираните прокурори в страната.

Това са български магистрати, одобрени от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, които работят тук по делата, за които е компетентна европрокуратурата - крупни измами с европейски средства.

Йорданова даде отказаната експертиза като пример за това, че в момента законът не осигурява в пълна степен ефективното функциониране на европейските делегирани прокурори.

Въпросът бил поставен и от Кьовеши по време на последната й среща с Йорданова преди няколко седмици. "Такава ситуация не може да бъде приета и законодателят трябва да създаде съответните ефективни мерки за функционирането на европейските делегирани прокурори", подчерта министърката.

Законопроектът, който Йорданова се надява да бъде разгледан бързо от парламента, предвижда европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в структура със собствена администрация и бюджет, както и да има собствено деловодство за секретна информация. "Предвижда се и задължение държавата да осигури необходимата сграда", уточни Йорданова.

Преди това говорителката на правителството Лена Бориславова изчете част от становището на европейската прокуратура по законопроекта. То гласи, че промените са необходими и в синхрон с еврорегламента, защото ще осигурят независимост на делегираните прокурори - да работят, без да са йерархично обвързани с прокуратурата тук и без да "получават нареждания и указания от когото и да било".

"Законопроектът срещна голяма подкрепа, като единственото отрицателно становище беше това на прокуратурата с аргумент, че противоречал на европейския регламент за европейската прокуратура и на Конституцията. И двете съображения са несъстоятелни", посочи Йорданова.

СПОРАЗУМЕНИЕ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА

Основна цел на това правителство е борбата с корупцията, спиране на кражбите и по този начин, подобряване начина на живот на гражданите и бизнеса. С оглед на заварена ерозирала държавна система и неработеща прокуратура и поредното отлагане на разглеждането за освобождаване на главния прокурор, правителството ще подпише меморандум за сътрудничество с Базелския институт за добро управление, обяви още Лена Бориславова. Институтът е експертна организация, учредена в Швейцария и посветена на работата с публичните структури за противодействие на корупцията и възстановяване на отклонени активи, обясни Бориславова.

По думите й споразумението ще работи в 3 направления – изграждане на капацитет за подбор на служители в правоприлагащи и други разследващи органи, консултантски услуги за проследяване на съмнителни активи, които биха могли да са резултат от корупция и преглед на пречките и дефицитети, които страната има в момента в борбата с корупцията.