Спецпрокурор: От "ТАД груп" избирали от кои фирми да крадат данни

Представяли информацията на сайта "Биволъ"

Новини
13:32 - 31 Юли 2019
4540
Спецпрокурор: От "ТАД груп" избирали от кои фирми да крадат данни

От „ТАД Груп” са избирали определени фирми, чиито данни нерегламентирано да копират, а информацията, свалена от сървърите на НАП е била предоставена на онлайн изданието „Биволъ” седмици преди обществеността да разбере за кибератаката.

Това става ясно от доказателствата по разследването за кибертероризъм и разпитите на служители на компанията, обяви наблюдаващият прокурор Евгения Станкова пред журналисти. По думите ѝ делото (и мярката за неотклонение на собственика на фирмата Иван Тодоров) трябва да се гледа при закрити врати, „тъй като се касае за данни, които касаят националната сигурност и се иска да не бъдат разгласявани данни, които да всяват допълнително социално напрежение и паника в обществото”.

Собственикът на „ТАД Груп” по никакъв начин не съдейства на разследването – не е предоставил паролите на иззетите компютърни конфигурации на фирмата, подчерта Станкова. По думите ѝ служители на фирмата са дали показания, според които „целенасочено са избирани фирми, чиито данни да бъдат копирани”. По отношение на удара срещу НАП, пък „около 2 седмици преди ареста на първия обвиняем, данните са били предоставени на сайта „Биволъ”, посочват от държавното обвинение.

Имало и данни за скрит чат в криптираното приложение „Телеграм” между собственика на онлайн изданието и един от обвиняемите, като там се казвало, че данните от сървъра на данъчните са били предоставени. „Целта на цялата тази дейност е да бъде създадена някаква социална нестабилност. Това е срещу действащата в момента политическа система, форма на управление и т.н.”, категорична беше прокурор Станкова.

Тя отбеляза, че разпитаните служители на НАП са споделили, че са изключително притеснени, а заради стотиците жалби на разтревожени граждани работата на цялата приходна агенция е силно затруднена. „Има данни, че информацията е била предоставена и на други средства за масово осведомяване, Би Би Си, „Ройтерс”, те са излезли и извън пределите на нашата република – това създава голяма възможност да се засегне националната сигурност на държавата”, категорична беше тя.

Прокурор Евгения Станкова сподели и любопитен детайл от разследването – имало опит да се хакне сървър на „Поливни системи” с цел влизащите през парадния вход на Народното събрание да бъдат опръскани. Това също било елемент от създадената нестабилност.

Очаквайте подробности.

Снимки: Агнес Методиева