Спецпрокурор: Русия се намеси в президентските избори на САЩ през 2016 г.

Путин искаше да извлече полза от победата на Тръмп, твърди обвинителят

Политика
17:35 - 24 Юли 2019
2597
Спецпрокурор: Русия се намеси в президентските избори на САЩ през 2016 г.

Руското правителство се намеси в президентските избори в Съединените щати през 2016 година по "стремителен и  систематичен начин", заяви бившият спецпрокурор Робърт Милър в показанията си пред Комисията по съдебната система на Камара на представителите.

В своето встъпително изявление той отбеляза, че няма да може да отговори на всички поставени му въпроси, особено по отношение на така нареченото „Досие на Стийл“ (бившият служител на Ми-6 Кристофър Стийл, който е работил над съставянето на т.нар. "руско досие" на президента Доналд Тръмп).

Русия искаше Тръмп да спечели през 2016-а година, тъй като "смяташе, че може да спечели от неговата победа", обясни Робърт Милър.

Действията на Русия представляват някои от "най-сериозните" предизвикателства пред американската демокрация, подчерта той.

Бившият специален прокурор потвърди, че безуспешно се е опитвал в рамките на около една година да вземе интервю от президента Доналд Тръмп.

Той заяви, че докладът, в който не бяха открити никакви доказателства за тайно договаряне на кампанията на Тръмп с Русия, са неговите "свидетелски показания" пред Конгреса и че той ще остане в рамките на този факт.

Отговаряйки на въпрос на председателя на Комисията по съдебна система Джери Нейдлър, г-н Милър потвърди, че констатациите на проведеното от него разследване не оправдават президента Доналд Тръмп, както самият той твърди, нито пък те могат да бъдат определени като доказателство, че не е имало тайно споразумение с Русия.

Освен това, по думите на Робърт Милър, е възможно държавният глава да бъде обвинен за възпрепятстване на разследването, когато напусне своя пост, цитира БНР.