Спецсъдът вече ще запорира банкови сметки по сигнал на ДАНС

Общество
16:55 - 19 Февруари 2020
1526
Спецсъдът вече ще запорира банкови сметки по сигнал на ДАНС

Специализираният наказателен съд вече ще може да запорира банкови сметки и транзакции. Това негово ново правомощие беше въведено чрез преходните и заключителните разпоредби на Закона за независимия финансов одит, гласувани на второ четене в сряда.

Депутатите вмъкват допълнение в текста, който регламентира правомощията на дирекция "Финансово разузнаване" в ДАНС да спира съмнителни операции или сделки за срок от пет работни дни, за да направи анализ. Ако съмненията се потвърдят, ДАНС ще уведомява прокуратурата, която от своя страна може да поиска от съда да наложи запор или възбрана на банковата сметка или вземането по нея.

Практиката до този момент беше исканията на прокуратурата да се разглеждат от граждански съдии от съда, в чийто окръг е открита банковата сметка, обект на обезпечението. С промените, внесени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова преди второто четене, се добавя изречението, че "искане, направено от прокурор от специализираната прокуратура, се разглежда от специализирания наказателен съд".

В мотивите е обяснено, че "отклонението от общата уредба е само по отношение на компетентния съд в конкретна хипотеза" и "намира обосновка в предметната компетентност на специализирания съд и специализираната прокуратура, в основната си част насочена срещу организираната престъпност, която е особена форма на усложнена задружна престъпна дейност".

До този момент исканията на специализираната прокуратура се разглеждаха от граждански съдии от Софийския градски съд. След промените по тях ще се произнасят съдии от спецсъда.