Спектакъл представя древното танцово изкуство на дервишите

"Въртящите се мъдреци" се славят със своята мъдрост, просветление, остроумие и устрем към съвършенство

Култура
12:26 - 20 Ноември 2019
3311
Спектакъл представя древното танцово изкуство на дервишите

Мистичната церемония на дервишите ще бъде пресъздадена в спектакъл на 23 ноември в зала 3 на НДК, съобщиха организаторите.

Ритуалът Сема е символ на древни традиции, история, религия и култура. Представлява автентична комбинация от танцова и театрална постановка. Характерно за ритуала е въртенето на танцьорите дервиши, при което ръцете им са широко разтворени - дясната ръка е издигната към небето, а лявата е насочена към земята. Друга особеност на тази вековна традиция е обединяването в едно на трите основни начала при сътворяването на човека - ум, любов и душа.

Дервишите са наричани още "въртящи се мъдреци" именно заради характерния танц, който изпълняват. Като последователи на суфизма, те се славят със своята мъдрост, просветление, остроумие и устрем към съвършенство, духовно преобразяване и себепознание. Водят аскетичен и изключително беден начин на живот.

Историята на танцуващите дервиши води началото си от ордена Мевлеви, основан през 18-и век от сина и последователите на суфисткия теолог Руми, вярвал горещо, че музикатa, поезиятa и танцитe могат духовно да извисят човек. Орденът на танцуващите дервиши е създаден в Коня, в днешна Турция, където Руми е прекарал по-голямата част от живота си.