Спектакълът антиутопия „Драконът” на Явор Гърдев с премиера в София  

Варненският театър гастролира в столицата с най-новите си постановки

Култура
15:43 - 22 Януари 2019
2491
Спектакълът антиутопия „Драконът” на Явор Гърдев с премиера в София
 

Най-новите спектакли от афиша на Варненския театър – „Драконът”, „Изборът на Марта”, „Приключения опасни със герои сладкогласни”, „Магьосническо езеро” и „Телефонът на мъртвеца” ще имат през февруари и март и своята софийска премиера. Различни като жанр и режисьорски прочит, те свидетелстват за интересните творчески търсения и естетически постижения на една от водещите театрални трупи в България.

 

С най-голям интерес обаче в София се очаква постановката на Явор Гърдев „Драконът” от руския драматург и детски писател Евгений Шварц. Спектакълът с участието на театрални асове като Михаил Билалов, Михаил Мутафов, Стоян Радев и Ованес Торосян, ще гостува в Театър „София” на 11 и 12 февруари.

 

„Драконът” е голямото завръщане на варненската сцена на авангардния Гърдев, която още помни знаковите му постановки „Бастард”, „Марат/Сад”, „Крум” и „Калигула”, задали в началото на ХХI век нова посока на театралното мислене в България. Пиесата „Драконът”, забранена по времето на Сталин и заклеймена като скандална, режисьорът дефинира като притча за въплъщенията на властта, която поразява с актуалността си.

 

„Когато детските писатели започнат да пишат за възрастни, въображението им с болезнената си проницателност направо разбалансира света. Това е пиеса за дълбоките човешки интуиции и мотивации, по отношение на които политическите идеологии са само вторична маска, риторическо алиби”, обяснява Явор Гърдев подхода си към текста, превърнат от него в блестяща антиутопия.
 

Друго хитово заглавие във варненския театрален афиш е „Изборът на Марта” - първа постановка в България по пиесата „Без резерви” от най-известния съвременен каталунски драматург Жорди Галсеран. Спектакълът ще се играе на 13 и 14 февруари в Театър „Българска армия”.

 

„Става дума за политик, който се сблъсква с обикновени на пръв поглед хора, а всъщност с шайка мошеници от високо ниво. Трилър, но едновременно с това и пиеса за любовта. А както знаем, любовта е като бурена – тя просто никне и вирее там, където се хване, без никаква логика и причина. И разбира се, това е пиеса за избора, много ефектна и виртуозна пиеса за любовта и избора”, обобщава режисьорът Георги Михалков.

 

Познатите лица от телевизионния и филмов екран Симеон Лютаков и Яна Маринова, заедно с Валентин Митев, Николай Кенаров и Розалия Абгарян, така се въвличат в шеметните обрати на действието, че оставят зрителите без дъх.