Спектакълът на Пламен Карталов „Летящият холандец“ с премиера по БНТ

Романтичната музика на Вагнер намира своето точно място на езерото Панчарево, а декорите илюстрират прекрасно легендата за вечно търсещия моряк

Култура
10:00 - 29 Септември 2022
1680
Спектакълът на Пламен Карталов „Летящият холандец“ с премиера по БНТ

На 1 октомври – Световния ден на музиката – Софийската опера и балет кани всички свои приятели и почитатели да споделят телевизионното излъчване на операта „Летящият холандец“ от Рихард Вагнер. Записът е реализиран по време на премиерните спектакли през месец юли на лятната сцена на езерото Панчарево. С „Летящият холандец“ се откри Третият фестивал „Музи на водата“, който и тази година привлече вниманието на повече от 10 000 зрители.

„Летящият холандец“ – най-често поставяната опера на Рихард Вагнер – е последният шедьовър на режисьора Пламен Карталов. Постановката е толкова красива, че никой зрител не остава равнодушен. Романтичната музика на Вагнер намира своето точно място на езерото Панчарево, а декорите илюстрират прекрасно легендата за вечно търсещия моряк. Това е седмата Вагнерова опера, която среща зашеметяващата фантазия на режисьора и се превръща в поредния майсторски прочит на творба на немския композитор.

Новата постановка на Софийската опера е високо оценена и в международната преса. Именитият критик Клаус Биланд, който работи за най-реномираните специализирани издания, споделя, че „За сценографията Пламен Карталов се оставя на вдъхновението, възторгнат от абстрактността на произведенията на изкуството и на свързаните с тях театрални измерения на известната британска художничка Барбара Хепуърт (1903-1975). Една идея, която е предначертана за сценографията на „Холандеца“, особено когато Хепуърт, подобно на Вагнер, винаги се е вдъхновявала от природата и се е оставяла светът около нея да я развълнува.“

„Разказването на историята по много фин и често възвишен начин, оставайки винаги верен на творчеството на Вагнер – това за Карталов е закон", коментира Клаус Биланд.

Голямата звезда на световната опера и изключителен приятел на Софийската опера басът Курт Ридъл подготвя стилово и вокално българските певци за поредното пътешествие в света на Вагнер. Той е и в ролята на моряка Даланд. Дългогодишният солист на „Земперопер“ в Дрезден Маркус Маркварт се представя изумително като Холандеца, блестящата Радостина Николаева е Сента, а Костадин Андреев емоционално превъплъщава ловеца Ерик. В ролите на Кормчията и Мари са съответно Даниел Острецов и Александрина Стоянова. Росен Гергов дирижира оркестъра и хора на Софийската опера.

„Солистите са вълшебни, пеят и играят впечатляващо! Оркестърът възпроизведе фантастично красотата на Вагнеровата музика с невероятна темброва гама и кулминации. Финалът е фантастичен! Тази постановка е едно неповторимо естетическо преживяване! Спектакълът е събитие!“ – това са малка част от отзивите на публиката, която с нескрит интерес следи всяка нова постановка на Пламен Карталов.

Заснемането на „Летящият холандец“ бе огромно предизвикателство и за телевизионния екип. Беше търсено и намерено най-доброто решение за разположението на камерите, така че да не се пречи на действието и на публиката. Екипът на БНТ имаше привилегията да получи и безценната помощ на акад. Карталов, за да бъде заснета продукцията най-достоверно и в синхрон с режисьорската концепция.

„Летящият холандец“ ще се излъчи на 1 октомври, събота, от 17 ч. по БНТ 1.