Спешни медици искат ново затягане на мерките

Новини
08:31 - 09 Март 2021
4188
Спешни медици искат ново затягане на мерките

"Прогресивно започна да нараства натискът върху нас, отново се пълнят болниците. Ситуацията ни е позната от ноември, а в същото време мерките са напълно разхлабени и хората изобщо не спазват мерките, в транспорта не се носят маски масово, хората живеят като преди пандемията", това заяви пред Нова тв д-р Десислава Кателиева, представител на спешните медици.

Според нея ситуацията е много динамична, в една болница е имало свободни места, след малко вече са запълнени, защото част от пациентите идват и на собствен ход, така че се налага обикаляне на линейките в търсене на свободни места, каза лекарката. Според нея друг сериозен проблем е, че по-трудно се хоспитализират хора без коронавирус заради превръщането на много отделения в COVID-19 отделения.

Едва 4,2% от населението са ваксинирани, 3,7% са преболедувалите, под 10% от населението имат някаква защита, на каква основа да се справим по-добре сега?, посочи още г-жа Кателиева.

От наша гледна точка трябва да се затворят местата, където хората могат да се заразяват, където ходят без маски. Маски на открито не е ефикасна мярка, не знам защо някои хора продължават да твърдят, че няма как в ресторантите да се заразят хората. Това е мястото, което за съжаление отново трябва да се ограничи, също фитнесите, моловете, които са огромно пространство и се срещат различни хора. При положение, че британският вирус е толкова опасен, мерки трябва да се вземат бързо, смята лекарката.

"Работният ни ден става все по-труден, все повече медици заболяват отново. Хора, носете си маските, пазете се, последиците са жестоки", обърна се към обществото д-р Кателиева.