Спешни мерки: Отпускат 2 млрд. плюс бонуси на бедните пенсионери?

Новини
21:50 - 26 Юли 2020
12095
Спешни мерки: Отпускат 2 млрд. плюс бонуси на бедните пенсионери?

До 2 млрд. лв. стига стойността на обсъжданите в правителството и управляващата коалиция спешни мерки в помощ на хората и бизнеса за излизане от кризата, предизвикана от епидемията от COVID-19.

Това е станало ясно привечер в неделя, след като при премиера Бойко Борисов е имало министерска среща за договаряне на пакета от мерки. В понеделник рано сутринта той трябва да бъде обсъден от Борисов с коалиционните му партньори Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Спешните мерки са договорени от тримата заедно с ремонта на правителството, при който бяха сменени министрите на финансите, на вътрешните работи, на икономиката и на туризма. 

Обсъждани са били три групи от мерки - краткосрочни, до края на годината и за 2021 г. В първата група влизат мерки, които могат да бъдат изпълнени веднага или най-късно до края на годината. Те ще са насочени главно към доходите, през които да бъде подкрепено потреблението и така и цялата икономика на страната. Повечето от тях били по настояване на “Обединени патриоти”, за които не било редно България да е единствената държава в ЕС, която не е помогнала пряко на засегнатите от кризата граждани.

Бонуси към пенсиите или индексирането им през есента са два от вариантите, които са обсъждани при премиера Борисов. Обикновено най-бедните пенсионери, чийто доход е под линията на бедността от 3763 лв., получават добавки към коледните си пенсии. Сега това плащане може да бъде отместено към октомври.

Вместо от юли пенсиите да бъдат вдигнати още от януари и така увеличението да бъде получено от възрастните хора през февруари, е друга от мерките за доходите на хората.

Обсъден бил и вариант  минималната пенсия да бъде увеличена на 300 лв. от началото на годината. Това искане бе обявено от вицепремиера Красимир Каракачанов в края на миналата седмица.

Патриотите настоявали и за отпускането на финансова помощ за всеки с доходи до размера на минималната заплата от 610 лв. Трябвало да бъдат подпомогнати и хора, чиито доходи са спаднали под минималната заплата за страната през второто тримесечие на тази година или се очаква да намалеят в оставащото време до края на 2020 г.

Сумите за тази помощ още не са уточнени. Предложението ще бъде за еднократна помощ, като е работено по варианти тя да е 500 лв., 1000 лв. или 1500 лв. Конкретните изчисления обаче са оставени за понеделник сутрин, когато е последният тур от преговорите между ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

Идеята е тези пари да бъдат получени около септември, за да помогнат и на родители да подготвят децата си за училище. Все още не бил решен и подоходният критерий за това подпомагане, както и дали хората ще доказват “щети” чрез документи за доходи през 2019 и 2020 г., или парите ще бъдат раздадени на “калпак” без такива изисквания.

Срещу такова подпомагане обаче имало и гласове “против” сред управляващите. Според тях такава мярка не би била полезна, а само може да разглези хората и да ги откаже да си търсят стабилна работа. По същата причина било много спорно и дали да се увеличават размерът и достъпът до социални помощи.

Постигнато е обаче съгласие управляващите да разговарят с всички възможни институции и организации за максимално намаляване на различни такси или цени на стоки, които заради пандемията стават част от обичайните разходи на хората. Сред посочените стоки, чиито цени трябвало да бъдат натиснати, влизат например тестовете за коронавирус, ваксините срещу грип, личните предпазни средства като маските.

Поне тройно увеличение на парите за ваучери предвижда друга от обсъжданите мерки. В момента бюджетът отпуска квота до 350 млн. лв. за такива ваучери, срещу които могат да се пазаруват хранителни стоки. Те се раздават от фирмите на работниците им и са на стойност 60 лв. на месец. Срещу това компаниите намаляват облагането си.

Идеята е увеличението на ваучерите да е като добавка към евентуална парична помощ, но предоставяна в натура. Отново раздаването им ще става през работодателите, но се обсъжда възможност през НОИ пенсионери също да имат достъп до този инструмент. Допълнително се обсъжда ваучерите, които в момента могат да се ползват за всякакви хранителни продукти, но не и за алкохол и цигари, да бъдат насочени само към закупуването на стоки, които са произведени в България.

Възможно било и ново отместване на данъчни срокове, които изтичат в края на годината, за да останат повече пари в населението. Първите стъпки в тази посока вече били направени, засега само към фирмите, които дори получиха опрощаване на част от такса смет, ако са загубили имоти заради кризата.

160 хил. запазиха работата си със 153 млн. лв. по 60/40, още 300 хил. работници трябва да получат помощ до октомври.

Около 153 млн. лв. от предвидения милиард бяха похарчени до момента по стария дизайн на мярката 60/40. Те обаче стигнаха, за да запазят работата на 160 000 работници в засегнати от коронакризата предприятия, показват данните към 15 юли.

От нея са се възползвали най-много търговци - около 26%. Следват ги хотелиерите и ресторантьорите с около 19%. Това са секторите, които бяха най-силно засегнати от ограничителните мерки срещу разпространието на коронавируса.

От 15 юли стартира и новият дизайн на мярката 60/40. Очакванията са, че тя ще помогне на 300 хил. работници до 30 септември, като за целта са предвидени 500 млн. лв. Фирмите трябва да докажат спад на приходите от почти 20% за предходен период. А компенсациите ще се изплащат на базата на осигурителния доход на работника за месец май. И ще важат до края на септември.

Размерът на помощта ще се запази в съотношение 60/40, но в сектор хотелиерство и ресторантьорство и туризъм тя може да стигне 80/20. Причината е, че за тях важи и другата програма, по която се отпускат допълнителни 290 лв. Тя ще важи до края на годината. Като работникът получава 189 лв., а останалите пари са за осигуровките. За тази мярка са отпуснати 40 млн. лв., като те ще стигнат за 22 хил. души.

Последната мярка от пакета “Заетост х 3” е за работодатели, които наемат безработни от бюрата по труда в страната. Нейният бюджет е 160 млн. лв., като 50 млн. лв. приоритетно ще отидат към фирми от секторите “Хотелиерство и ресторантьорство” и “Туристическа агентска и операторска дейност”. Социалното министерство се надява така да бъдат наети над 70 хил. безработни.

Държавата ще им плаща по една минимална заплата, като те могат да се наемат и на непълно работно време. Помощта ще е до три месеца.